Ručna izrada kišobrana privlači pozornost cijelog svijeta

Ručna izrada kišobrana privlači pozornost cijelog svijeta

Njihovu unikatnost poželjele su i američke, engleske i njemačke filmske produkcijske kuće koje su naručivale replike određenih modela kišobrana i suncobrana iz 18.,19. ili početka 20. stoljeća

Ivona Conjar

Dobar kišobran čine kvalitetni dijelovi – materijal, žice i drška. “Jedini smo u Hrvatskoj koji ručno izrađujemo kišobrane, ostali su rezultat industrijske proizvodnje”, rekao nam je vlasnik obrta Kišobrani Cerovečki Tomislav Cerovečki, pripadnik četvrte generacije koja se bavi njihovom izradom. Radionica se, isto kao i trgovina, nalazi u samom centru Zagreba, u Ilici 49. Stoljetna povijest Cerovečki kišobrana seže od 1912. godine kada je u Varaždinu Mijo Cepanec otvorio prvi obrt, a 1936. godine sele u Zagreb.

sestinski_kisobraniZanimalo nas je kupuju li Hrvati skupocjene, ali i kvalitetne kišobrane ili im je on samo alat za određeno vremensko razdoblje. “Kupaca ima jer inače ne bi postojali”, kaže Cerovečki. Oni nisu bogataši, jer se na to prvo pomišlja, već srednji sloj koji samo želi imati kvalitetan kišobran i spremni su za to platiti.

Dobni raspon klijenata je od 25 godina pa nadalje. Mladi najčešće žele manje kišobrane koje mogu imati uz sebe, u torbici ili ruksaku. Cijene se kreću od 200 do 760 kuna za različite velike kišobrane, dok je za izradu potrebno između dva i tri sata, no kod svakog je drugačije. Kupaca ima i izvan Hrvatske od pojedinaca do firmi, koji su prepoznali kvalitetu ili im se na temelju preporuke samoinicijativno jave.

Cijena: Od 200 eura naviše

Više je razloga zašto većina smatra da kišobrani trebaju biti jeftiniji i zamjenjivi. Prvi je što se poklanjaju, na primjer nakon što korisnik napravi željenu akciju pojedina kompanija ga na taj način nagradi. Drugi razlog je uvoz nekvalitetnih kišobrana koji su jeftini, a brendirani se kupuju samo zbog imena, ali su u konačnici najčešće isto tako slabi i brzo se uništavaju. Kišobrani Cerovečki neuništivi su na vjetru, a mogu potrajati i više od desetak godina, tvrdi vlasnik kišobranarskog obrta Tomislav Cerovečki.

Zanimljivo je da ručno rađeni kišobrani izvan Hrvatske dođu oko 200 ili više stotina eura. Treba uzeti u obzir njihov viši standard, ali pokazuje njihovu stvarnu vrijednost.

cerovecki_londonMnogobrojne nagrade osvojene u Hrvatskoj i svijetu govore o njihovoj kvaliteti i tradiciji. Na zidovima se mogu uočiti priznanja od Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore, pa čak i ono s izložbe u Londonu iz 1936. godine, gdje su osvojili prvu nagradu – Zlatnu plaketu i Grand Prix Londona.

Možda su najpoznatiji po izradi šestinskog kišobrana koji je prepoznatljiv suvenir Zagreba. Većinom je crvene boje s raznobojnim prugama, ručno izrađen od pamučnog materijala i drvene drške te prirodno savijenom ručkom od kestena. “Umijeće izrade šestinskog kišobrana u tradicijskom obrtu Cerovečki dio je Liste zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske”, otkriva nam vlasnik. Zanimljiv dio asortimana su i damski suncobrani, napravljeni isključivo od prirodnih vlakana: pamuka, lana i svile, za svečane i svakodnevne prigode, a mogu se napraviti prema željama i dizajnu klijenata.

Narudžbe stižu čak iz Japana

kisobrani_cerovecki_razniNjihovu unikatnost poželjele su i američke, engleske i njemačke filmske produkcijske kuće koje su naručivale replike određenih modela kišobrana i suncobrana iz 18.,19. ili početka 20. stoljeća. Protokolarni kišobrani su veliki, a zbog svoje veličine nazivaju se i obiteljskim. Izrađeni su od poliestera na metalnom štapu, kupuju ga obični građani ali nađe se također i političara i dužnosnika.

Da nisu samo hrvatska atrakcija pokazuje informacija da su o njima napravile prilog mnoge strane televizijske kuće – japanska, španjolska, grčka… Iz Japana su odmah nakon priloga stigle i narudžbe, a tijekom posjeta japanske princeze Zagrebu za nju su izradili repliku damskog suncobrana iz sredine 19. stoljeća koji je bio poklon od grada. Uz to, mnogi su svjetski dužnosnici dobili njihove proizvode na dar jer su savršen spoj hrvatske proizvodnje, tradicije, privlačnog dizajna, te zaštitni znak naših područja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni