Ronioci čistili Plitvička jezera   

  Ronioci čistili Plitvička jezera  

(Foto: RK “Roniti se mora”)

Ronilački klub Roniti se mora, u subotu, 1. listopada uspješno je realizirao 29. ekološku akciju Think Green u Nacionalnom parku „Plitvička jezera“. U jednodnevnoj akciji čišćeno je Prošćansko jezero, Matica i jezero Kozjak.

»Iz jezera je izvađeno ukupno oko 150 kilograma raznovrsnog otpada, od čega ponajviše boca, bačva, limenih kanti (uglavnom od ulja i lakova), tri automobilske gume te odjeće za kupanje. Budući da je nulta tolerancija prema odlaganju otpada u prirodi i nacionalnim parkovima, prikupljena količina na tolikom prostoru ukazuje na čistoću Nacionalnog parka Plitvička jezera«, priopćili su iz RK Roniti se mora.

Tijekom same akcije, u jezeru Kozjak fotogrametrijom snimana su dva izdanka sedre na dubini od 15 metara pri čemu se određivala točna lokacija kako bi se moglo utvrditi gdje se točno prostire i u kakvoj je vezi s izdancima sedre na kopnu.

Istovremeno, još jedan tim fotografa ronio je na drugoj lokaciji jezera snimajući podvodno okružje, floru i faunu, sve u svrhu buduće javne promidžbe NP Plitvička jezera.

Zaronilo 15 ronioca

U subotnjem izdanju ove ekološke akciji sudjelovalo je dvadeset članova iz Ronilačkih klubova „Roniti se mora“ Zagreb i Šibenik, a 15 ih je zaronilo u jezera.

Ove je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green kojima je prikupljeno više od 33 tone otpada!

Akcija je održana u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska i AqUA – Adriatic Underwater Academy. Pokrovitelji su bili NP Plitvička jezera i Znanstveno-stručni centar “Dr. Ivo Pevalek”, a sponzori INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Zagrebačke pekarne KLARA, Montre i Seiko.

RK »Roniti se mora« već 11 godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske. Osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni