Romana Milutin Fabris izlaže u atriju palače Sponza u Dubrovniku

Romana Milutin Fabris izlaže u atriju palače Sponza u Dubrovniku

I najnovija samostalna izložba Romane Milutin Fabris potvrđuje slikaričinu visoku umjetničku klasu, kontinuiranu zanesenost motivom i stalnim istraživanjem raznovrsnih lica Grada

Istaknuta hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Dubrovnika, Romana Milutin Fabris se od 31. kolovoza predstavlja novom samostalnom izložbom u poznatom dubrovačkom prostoru, u atriju palače Sponza. Izložba je otvorena do 16. rujna.

Slikarica je za ovu prigodu odabrala niz ulja na platnu (raznolikih formata) s omiljenim motivima Grada, s njegovim znanim i manje znanim licima i detaljima koji se ne otkrivaju i ne uočavaju lako.

Doista je sreća i izazov istodobno, živjeti u stvarati u samom središtu motiva, osjećati njegovo bilo, opažati mijene, diveći se trajnoj harmoniji čovjeka i arhitekture.

Doista je iznimno zadovoljstvo živjeti umjetniku i stvarati u Dubrovniku, biti okružen mnoštvom tema koje ga neprestano pozivaju i izazivaju, kao što je u prigodi Romana Milutin Fabris.

Motivi koje je predstavila na ovoj izložbi, Romana Milutin Fabris, slikarica kreira ponajprije kao spoznaju složenih emocija o Gradu, mjestu svakodnevna života i stvaranja.

Slikajući grad iz visine, izveden dominantnom bojom (crvenom, plavom…) ili zapažajući osamljeni toranj zvonika, posve prozračan i da nije zvuka zvona koji se povremeno začuje, pomišljali bi kako je dio sna.

Ponekad mi se čini kako Romana Milutin Fabris doživljava Grad kao labirint, omeđeni volumen uskih ulica i prolaza zidinama, kao plan mogućeg spasonosnog kretanja i napokon izlaska.

Također ponekad, imam dojam kako slikarica predstavlja Dubrovnik poput košnice, užurban i vrijedan, omeđen također, ali da bi spriječio ulazak.

Grad promatran i doživljen iz visine, čvrst i stabilan na stijene, prkosi i moru i vremenu, izdržljiv na sve udare i nevolje, trajan, vječan.

Pred nama je hommage Gradu Romane Milutin Fabris, posveta Dubrovniku, kakoo ga ona iskreno doživljava – vidi, čuje i razmišlja o njemu.

Slikarica kreira svoje promatranje Grada uz odmjereni, fini kolor, njezine slike karakterizira i brojna prisutnost simbolike, Grad opasan zidinama koje jako sliče ribi, Grad kao obris, oblaci boje …

I najnovija samostalna izložba Romane Milutin Fabris potvrđuje slikaričinu visoku umjetničku klasu, kontinuiranu zanesenost motivom i stalnim istraživanjem raznovrsnih lica Grada.

Miroslav Pelikan