“Roditelji u vrtiće dovode i djecu zaraženu koronavirusom”

“Roditelji u vrtiće dovode i djecu zaraženu koronavirusom”

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas je na konferenciji za novinare ukazao na nužnost određivanja prioritetnih skupina radnika za cijepljenje te od Vlade zatražio bolju organizaciju cijepljenja.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel je istaknuo da su od Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ministarstva rada i Vlade da zatražili uvođenje evidencije zaraženih na radnom mjestu.

“Sve se svodilo na zatvaranje ugostiteljskih objekata, eventualno smanjenje broja građana u vozilima javnog prijevoza. No svim tvrtkama očito nije bilo u interesu da se vodi evidencija koliko je ljudi zaraženo u sektoru graditeljstva, kemijskoj industriji…”, izjavio je Novosel. Da se vodila takva evidencija danas se ne bi radile ad hoc ankete kao u sustavu školstva, koja je pokazala da se samo 30-ak % prosvjetnih radnika želi cijepiti, tvrdi Novosel.

Naglasio je da su radnici dovedeni pred gotov čin te se u roku jednog dana moraju se odlučiti hoće li se cijepiti ili ne. Istaknuo je da Stožer treba konačno napraviti dobar i transparentan plan cijepljenja.

“Bez dobrog i kvalitetnog plana cijepljenja definitivno nećemo postići da pandemija u Hrvatskoj nestane”, poručio je Novosel.

Prioritet u cijepljenju traže odgojitelji predškolske djece, vozači, trgovci

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić je upozorila da su stanje i uvjeti rada u dječjim vrtićima uslijed pandemije alarmantni, a zaposlenici na granici psihičke i fizičke izdržljivosti. Naglasila je da je prevelik broj djece i premalo odgajatelja, kao i pomoćnog tehničkog osoblja zbog čestih izolacija i oboljenja od koronavirusa.

“Radi se prekovremeno, duple smjene, loša je organizacija radnog vremena. Radnici ukazuju i na nepoštivanje epidemioloških mjera od odgovornih osoba, ali i roditelja koji dovode i bolesnu djecu u vrtić”, izjavila je Žilić.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić je istaknula da je trgovina djelatnost u kojoj su radnici svakodnevno izloženi riziku zaraze, jer su u kontaktu sa stotinama kupaca te je važno da se cijepe. Trgovci su izloženi i verbalnim napadima kada upozore kupce na nužnost pridržavanja epidemioloških mjera.

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak kaže da su od Stožera zatražili i da vozači putnika imaju prioritet u cijepljenju, ali zasad nema nikakvog odgovora.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni