Roditelji pokrenuli peticiju za rekonstrukciju OŠ Bukovac

Roditelji pokrenuli peticiju za rekonstrukciju OŠ Bukovac

Jedan od inicijatora peticije Stipe Pavičić upozorava da roditelji uopće nemaju ideju, ni bilo kakvu informaciju gdje će 680 djece pohađati nastavu iduće školske godine

Ivana Vranješ

Jedna od zagrebačkih osnovnih škola koje su oštećene u razornom potresu 22. ožujka je OŠ Bukovac. Nakon pregleda statičara škola je dobila žutu naljepnicu te je privremeno neupotrebljiva, a u iščekivanju novog Zakona o obnovi koji je tek u prijedlogu i ne zna se kad će biti izglasan roditelji i djeca su suočeni s neizvjesnošću.

„Prema izvidima i nalazima statičara nosiva konstrukcija zgrade ozbiljno je narušena te zahtjeva potpunu sanaciju. Zbog značajnog oštećenja u školi gotovo da nema prostorije u kojoj nosivi zidovi nisu ispucali. Kao takva je neupotrebljiva za rad i boravak djece i djelatnika škole”, istaknuo je Stipe Pavičić, član Vijeća roditelja OŠ Bukovac.

Pripremljen projekt rekonstrukcije

Dodao je da je u prijedlogu novog Zakona o obnovi za OŠ Bukovac predviđen postupak „cjelovite obnove” kojem prethodi niz proceduralnih koraka npr. osnivanje Savjeta za obnovu, donošenje programa mjera, konzultacija sa savjetima i izrada projekta obnove. S obzirom da OŠ Bukovac već ima gotov projekt za rekonstrukciju i dogradnju koji zadovoljava potrebe, kapacitete i standarde roditelji smatraju da su proceduralni troškovi i gubitak vremena nepotrebni.

Pavičić je podsjetio da je OŠ Bukovac koju pohađa 680 učenika stara 62 godine, a već 13 godina treba rekonstrukciju. Upozorio je da su tijekom godina uvjeti u školi bili neadekvatni za provođenje suvremene nastave.

„Neki od problema koje treba istaknuti su činjenica da objekt nema tople vode, postojeće vodovodne cijevi su stare i loše te često pucaju, razvodne kutije za struju su sa starim osiguračima, sustav grijanja je na lož ulje, a krov na objektu je od azbestnih ploča, koje su štetne za ljudski organizam. Dio nastave odvija se na način da pojedini razredi moraju otići na sat tjelesnog kako bi u njihov prostor ušli drugi učenici, a dio učionica nastao je pregrađivanjem standardnih učionica. Školsko igralište je u lošem stanju, jer je s vremenom voda napravila opasne odrone oko igrališta. Uz to, zgrada je nakon potresa opasna po život”, ispričao je ZG-magazin Pavičić.

S obzirom na takve uvjete o izgradnji nove, suvremene Osnovne škole Bukovac počelo se razmišljati 5. srpnja 2007. godine, kada je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdalo lokacijsku dozvolu te je započet proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Projektna dokumentacija, odnosno glavni projekt čiju je izradu financiralo Vijeće Gradske četvrti Maksimir, a na koju je potrošeno gotovo milijun kuna je završena 2018. godine te se od tada čeka građevinska dozvola i početak izgradnje nove škole.

Sastanci bez rezultata

„Tijekom 2018. godine uslijedili su brojni sastanci u Gradskom uredu za obrazovanje te je na prvom sastanku, u travnju 2018. godine gospodin Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje istaknuo da podržava inicijativu za proširenje škole i stvaranja boljih uvjeta za rad te izrazio spremnost ureda za suradnju. Tada je dogovoreno da će Ured dati mišljenje i primjedbe na idejno rješenje te da će se održati sastanak s projektantom Matekovićem iz tvrtke Proarh”, govori Pavičić.

Dodao je su na drugom sastanku u Gradskom uredu za obrazovanje dogovoreni rokovi za izradu glavnog projekta te pribavljanje građevinske dozvole do kraja 2018 godine.

“Navedeno je da će Ured predložiti uvrštavanje izgradnje OŠ Bukovac u Program kapitalnih ulaganja u objekte društvene djelatnosti Grada Zagreba za 2019 godinu. No do današnjeg dana škola nije dobila građevinsku dozvolu niti se išta po tom pitanju pomaklo s mrtve točke”, tvrdi Pavičić.

Prikupljeno 2700 potpisa

Očajni roditelji ustraju u konačnom dobivanju građevinske dozvole i početku radova na izgradnji nove školske zgrade te su pokrenuli online peticiju te je u vrlo kratkom roku prikupljeno više od 2700 potpisa.

„Obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, s 11. svibnja mnogi roditelji se vraćaju na radno mjesto, a time kreće i povratak djece u školu. Za djecu iz OŠ Bukovac nastava će biti organizirana u prostorijama XV. gimnazije prema smjernicama epidemiologa. Ipak, većina djece će ostati doma i završit će školsku godinu uz online program. Takvoj odluci roditelja je uvelike utjecala situacija s OŠ Bukovac“, rekao Pavičić. Naglasio je da roditelji uopće nemaju ideju, ni bilo kakvu informaciju gdje će 680 djece pohađati nastavu iduće školske godine.

 

„Kako sada stvari stoje, djeca će ostati doma. Jedino je pitanje do kada”, zaključio je Pavičić. Apelirao je na sve građane da podrže akciju Vijeća roditelja OŠ Bukovac i potpišu online peticiju za izgradnju nove škole na poveznici: https://www.openpetition.eu/hr/petition/online/peticija-za-izgradnju-nove-skole-os-bukovac-zagreb.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni