Rođen vozač utrka Andrea de Adamich

Rođen vozač utrka Andrea de Adamich

Andrea de Adamich, vozač sportskih automobila rođen je na današnji dan, 3. listopada 1941. Svi oni koje zanima automobilizam i svijet trkaćih automobila, znaju Adamicha kao vozača, ali jednako tako i kao popularizatora automobilističkog i motociklističkog sporta.

Andrea de Adamich je rođen u Italiji, u Trstu, a zanimljivo je da je zapravo hrvatskog podrijetla. Naime, Adamići su bili riječka židovska obitelj. Njegov predak Andrija Ljudevit Adamić bio je jedan od najistaknutijih industrijalaca na Kvarneru na prijelazu iz 18. u 19 stoljeće.

Najbolje rezultate Andrea de Adamich postiže za upravljačem Alfa Romea. Upravo je u Alfa Romeu osvojio titule u Europskom prvenstvu turističkih automobila i to 1966. i 1967. godine. Nakon spomenutih uspjeha postao je jedan od najznačajnijih vozača super uspješne serije bolida 33 u utrkama izdržljivosti. Između 1968. do 1973. godine nastupa i u Formuli 1, za Ferrari, McLaren, March, Surtees i Brabham.Krajem 1970-ih prestaje s utrkama i postaje TV komentator Formule 1 te se profilira i kao voditelj specijaliziranih emisija o trkaćim autima i utrkama.

Andrea de Adamich kao solidan vozač u 34 utrke nije nikad pobijedio ili ostvario veći uspjeh. Međutim, njegov šarm, komunikacijske vještine i dobro poznavanje svijeta automobilizma priskrbili su mu mjesto potpredsjednika tvrtke N.Technology, koja priprema (i promovira) sportske modele Alfa Romea za utrke.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni