Rođen Van Gogh, SAD kupio Aljasku

Rođen Van Gogh, SAD kupio Aljasku

Gauguin je stigao u Arles na poziv Van Gogha kako bi zajedno slikali u prirodi, ali brzo se pokazalo da između njih postoje neuklonjive suprotnosti pa su se jedne noći i posvađali. Van Gogh je čak dohvatio i nož želeći ubiti Gauguina, no ubrzo se osvijestio i kaznio sam sebe odrezavši si uho

Dogodilo se na današnji dan, 30. ožujka:

1862. – U Pokupskom u 56. godini života umro hrvatski pjesnik, svećenik i narodni preporoditelj Pavao Štoos. U Zagrebu je završio bogosloviju, bio je biskupski tajnik i župnik u Pokupskom. Bio je zapažena osoba među hrvatskim domoljubima, suradnik u Danici i rodoljub duboko zabrinut zbog tuđinskog tlačenja naše zemlje. Autor je elegije Kip domovine vu početku leta 1831, pjesme Poziv u kolo Ilirsko, a pjesnički je Hrvatsku prikazivao kao da je u »tamnici i mraku«. Bavio se glazbom i 1858. tiskao Kitice cerkvenih pesmah s napevi.

SAD je od Rusije kupio čitavu Aljasku za samo 7,2 milijuna dolara. Ta gotovo bizarna prodaja sada iznimno bogatoga prostranstva vjerojatno upućuje u prvome redu na unutarnje ruske prilike deset godina nakon završenog Krimskog rata

1989.Hrvatski komunist, partizan, narodni heroj, pisac i sportski djelatnik Ivan Šibl umro je 30. ožujka 1989.., a rođen je 1917. u Virovitici. Još u školskim danima imao je velikih problema zato što se upisao u revolucionarni omladinski pokret, zbog čega je i izbacivan iz škole. Nakon pada Kraljevine Jugoslavije i stvaranja NDH, Šibl je sudjelovao u nizu oružanih akcija na zagrebačkim ulicama, a 1942. odlazi u partizane i postaje politički komesar.

Nakon rata obavljao je različite političke dužnosti. Radio je kao glavni urednik Borbe u Beogradu te bio generalni direktor RTV-a Zagreb. Bio je predsjednik Nogometnoga kluba Dinamo i njegov prvi počasni predsjednik. Nakon XXI. sjednice CK SKJ u Karađorđevu, na kojoj je smijenjeno najviše rukovodstvo CK SK Hrvatske, Šibl je dao ostavku na svoje dužnosti i potom je isključen iz Sveza komunista Jugoslavije i umirovljen.

1853. – U Brabantu u Nizozemskoj rođen slikar i grafičar Vincent Van Gogh, predstavnik cjelokupnog europskog ekspresionizma (umro 29. srpnja 1890. u Auvers-sur-Oiseu, blizu Pariza). Svaki je njegov autoportret dio autobiografije i u njima se zrcali njegova životna drama. Ostvario je opus od 850 slika i više od 900 crteža i akvarela, razasutih danas po mnogim galerijama Europe i Amerike.

Prve slike vezane su uz želju da nakon kratkog studija teologije ode među rudare i postane njihov propovjednik. Tako nastaju male slike i gotovo sve u crnom, a svi su likovi sumorni. Početkom 1886. godine odlazi u Pariz gdje otkriva impresioniste Moneta, Sisleya i Pissaroa, no najviše na njega djeluje japanski višeslojni drvorez.

U proljeće 1888. godine putuje na francuski jug, u Provansu, i zadržava se u Arlesu. Pod južnim suncem pada u kromatski zanos. Njegove su se boje zažarile, zasjale i zablistale kao da je u njima svjetlo samoga sunca. Van Gogh je slikao sve u prirodi, a njegov prijatelj Gauguin na temelju bilježaka. Gauguin je stigao u Arles na poziv Van Gogha kako bi zajedno slikali u prirodi, ali brzo se pokazalo da između njih postoje neuklonjive suprotnosti pa su se jedne noći i posvađali. Van Gogh je čak dohvatio i nož želeći ubiti Gauguina, no ubrzo se osvijestio i kaznio sam sebe odrezavši si uho.

U svibnju 1889. Van Gogh odlazi u bolnicu za duševne bolesti i tamo bez prestanka crta i slika. Izdržao je 14 mjeseci: 29. srpnja 1890. godine u polju kraj puta naslanja se na deblo koje je slikao, hvata revolver i ubija se.

1867. – SAD je od Rusije kupio čitavu Aljasku za samo 7,2 milijuna dolara. Ta gotovo bizarna prodaja sada iznimno bogatoga prostranstva vjerojatno upućuje u prvome redu na unutarnje ruske prilike deset godina nakon završenog Krimskog rata kada je car krizu nastojao prebroditi liberalnim vladanjem; nakon neuspjelog atentata na njega 4. travnja 1866. vladao je vrlo konzervativno i pokazivao znakove rezignacije.

1912. – U Dresdenu umro novinar i književnik Karl May (rođen 25. veljače 1842.), pisac pustolovnih romana koji su ga proslavili u cijelome svijetu (Winetou, Sin lovca na medvjede i biografija Moj život i težnje). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni