Rođen Raymond Lévy

Rođen Raymond Lévy

28. lipnja 1927. rođen je Raymond Lévy, prvi čovjek Renaulta u razdoblju od 1987. do 1992.

Nakon nekoliko desetljeća rada u naftnoj korporaciji Elf Aquitaine te na čelu metalurškog diva Usinora, Levy je došao na mjesto čelnika Renaulta nakon što je njegov prethodnik Georges Besse ubijen u atentatu.

U dvije godine na čelu tvrtke, Besse je uspio pokrenuti neke promjene, no državna je tvrtka i dalje bila u velikim financijskim problemima. Upravo će oštri rezovi i strateške promjene pod Levyjevim vodstvom biti ključni elementi pretvaranja problematične tvrtke u jednu od vodećih svjetskih korporacija. Lévy se nikad nije ustručavao javno pričati o problemima koje ima sa službenim Renaultom 25, a koji bi svakih nekoliko mjeseci završio na servisu.

Za svoga mandata je uveo rigoroznu kontrolu kvalitete i natjerao djelatnike da uče japansku organizaciju rada. Modeli 19 i prvi Clio, predstavljeni u vremenu njegova vodstva, bili su bitan kvalitativni iskorak i donijeli su uspjeh na zahtjevnom sjevernoeuropskom tržištu. Lévy je razumio važnost dizajna i promovirao je Patricka Le Quementa u upravni odbor tvrtke. Bez imalo milosti je presjekao i zadnje veze s AMC-om i američkim tržištem, gdje je Renault samo gomilao gubitke. Pokušao je ojačati tvrtku kupovinom Škode i Volva, no oba su projekta propala. Godine 1992. se po sili zakona morao povući, jer je dosegao dob za umirovljenje, no nastavio se baviti poslom i lokalnom politikom.

Naslovna fotografija: Renault 25

Pripremila. M. Funda

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni