Rođen Pavlek Miškina, umro Vice Vukov

Rođen Pavlek Miškina, umro Vice Vukov

Premda je napisao i raspravu s naslovom »Zašto hrvatski seljak nije komunist«, Miškini to nije pomoglo da ne bude svrstan u protivnike, te je nekoliko puta uhićen, ispitivan i na kraju otpremljen u logor odbivši postati zastupnikom u ustaškom Saboru / Vukov je na svom prvom nastupu na Opatijskom festivalu osvojio je prvo mjesto i preko noći postao velika estradna zvijezda

Dogodilo se na današnji dan, 24. rujna:

 1882. – U Virju rođen Franjo Fancev, hrvatski književnik i povjesničar umjetnosti (umro 1943. u Zagrebu). Radio je kao profesor u Bjelovaru te knjižničar i ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a bio je i profesor starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisao je rasprave o kajkavskom dijalektu, književnosti od 14. do 19. stoljeća te o ilirskom pokretu.

 jasenovac1887. – U Đelekovcu rođen hrvatski književnik Mihovil Pavlek Miškina – seljak-pisac (ubijen 21. lipnja 1942. u koncentracijskom logoru Jasenovac). Završio je samo osnovno školovanje, ali svojom bistrinom izrastao je u predstavnika narodne inteligencije svoga vremena i borca za socijalnu pravdu.

Pisati je počeo kao zreo čovjek. Pseudonim Miškina prvi put je koristio pišući nekrolog Antunu Radiću. Objavljivanje prve zbirke novela 1926. Za svojom zvijezdom izazvao je polemike i rasprave u književnom i političkom životu Hrvatske. Objavljujući drugu zbirku, glasovitu Trakavicu 1935. Miškina u pogovoru kaže da je njegova prva knjiga izazvala senzaciju i uzbunu jer ju je napisao seljak, dojučerašnji kumek i analfabet; član staleža koji je dobar i potreban kad šuti, radi i daje, a nipošto prigovara. Što su se više gospodarske i političke prilike pogoršavale pred II. svjetski rat, Miškina izrasta u zapaženog pripovjedača.

I Trakavica i Krik sela umjetnički su dotjeranije i izražajnije proze. Njegove pjesme pretežno su bez snažnog realizma, ali sa socijalnim mislima. Premda je napisao i raspravu s naslovom Zašto hrvatski seljak nije komunist, to mu nije pomoglo da ne bude svrstan u protivnike, te je nekoliko puta uhićen, ispitivan i na kraju otpremljen u logor odbivši postati zastupnikom u ustaškom Saboru. Odveden je u Jasenovac, a zatim u logor Stara Gradiška, odakle je vraćen u Jasenovac. Književnik Zvonimir Kulundžić zaključuje da je Miškinin martirij bio završen 21. lipnja 1942. u ciglarskoj peći ustaškog logora smrti – Jasenovca.

 2008. – U 72. godini života umro Vice Vukov, hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je filozofiju i talijanski jezik. Na svom prvom nastupu na Opatijskom festivalu osvojio je prvo mjesto i preko noći postao velika estradna zvijezda u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dvaput je nastupao na Euroviziji te je u svojoj dugogodišnjoj karijeri snimio više od 400 skladbi. Bio je aktivni sudionik Hrvatskog proljeća, a zbog prijetnji zatvorom pobjegao je u Francusku. U Hrvatsku se vraća 1976. godine, a tek potkraj 1980-ih, počinje ponovno pjevati. Kasnije se bavio politikom te je 2001. imenovan hrvatskim veleposlanikom u Švicarskoj.

768. – U Saint-Denisu umro prvi karolinški kralj Pipin II. Mali (rođen oko 715. godine). On je 741. ujedinio sve frankofonske države i osnovao Papinsku državu; naslijedio ga je sin Karlo I. Veliki.

1529. – Nakon pobjede kod Mohača 1526. godine i osvajanja cijelog Balkanskog poluotoka Osmanlije prodiru do Beča i po prvi put ga opkoljuju.

muppet-show1936. -U Greenvillu (Mississippy) rođen televizijski lutkar, Jim Henson (umro 16. svibnja 1990. u New Yorku). Henson je poznat je širom svijeta kao autor emisija The Muppet Show na kojima je od 1976. radio pet godina. Procjenjuje se da je samo u prve tri godine Muppete vidjelo 235 milijuna ljudi u 102 zemlje svijeta. Za The Muppet Show Henson je dobio i nagradu Emmy koja se dodjeljuje za najbolje TV-emisije. Tako je lutkarstvo, koje postoji više od dvije tisuće godina, doživjelo svoj preporod putem modernog medija – televizije.

Profesionalni lutkar postao je slučajno. Na lokalnoj NBC stanici u Washingtonu u ranim pedesetim godinama 20. stoljeća uključio se u show od svega pet minuta koji se zvao Sam i njegovi prijatelji. Henson je zatim diplomirao kazališnu umjetnost na Washingtonskom sveučilištu Maryland.

Golem uspjeh pribavila mu je dječja maratonska serija Ulica Sezam koja se prikazuje se uzastopno više od 25 godina. Jim Henson je smatrao da su dom, škola i televizija tri najvažnija čimbenika u odgoju i obrazovanju djece. Kasnije lutkarske serije Fraggie Rock i Muppet Babies donose Hensonu treću uzastopnu nagradu Emmy.

Henson je došao do spoznaje da na televiziji, kao realističnom mediju, i lutke moraju biti uvjerljive ako hoće postati zvijezde. Zato, uz ostalo, Hensonove lutke otvaraju usta, a njihovoj živosti najviše pridonosi kada su u društvu s čovjekom. Godine 1988. boravio je u Zagrebu kao član povjerenstva na Osmom festivalu animiranog filma. Nedugo poslije toga pokazana je i na našim malim ekranima njegova nova serija Kazivač bajki.

Richard-Nixon1973. – U SAD-u se ponovno se otvara senatska istraga o predmetu Watergate čime se jača nepovjerenje u predsjednika Sjedinjenih Država Richarda Nixona. Aferu pokreće provala u zgradu Watergate, u kojoj je za predizborne kampanje sjedište Demokratske stranke te je otkriveno da su provalnici povezani s Bijelom kućom. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni