Rođen Milan Lenuci, umrla Zlata Bartl – Teta-Vegeta

Rođen Milan Lenuci, umrla Zlata Bartl – Teta-Vegeta

Lenuci je sudjelovao u svakom važnom zahvatu u gradu. Predvidio je i idejno riješio premještanje željezničke pruge iz gradskog središta, a industrijsku je zonu smjestio u istočni dio grada. On je postavio temelje urbanog razvitka grada Zagreba u 20. stoljeću

Godine 1957., Podravka počinje proizvodnju dehidratiziranih juha, a 1959. i „Vegete“. Premda je bila slaba zdravlja, Zlata Bartl imala je jak duh te je oko sebe okupila ljude koji su od „Vegete“ uspjeli stvoriti svjetski brand i probiti se na svjetsko tržište

Dogodilo se na današnji dan, 30. srpnja

1849. – U Karlovcu rođen Milan Lenuci, jedan od najvažnijih zagrebačkih arhitekata i urbanista 19. stoljeća (umro u Zagrebu 1924.). Svojim rješenjima ostavio je neizbrisiv trag u gradu Zagrebu. Iako se dugo mislilo da je on autor Zelene potkove, koja je zbog toga po njemu nazvana, istraživanja su pokazala da Lenuci nije bio začetnik te ideje, ali njegov je udio u ostvarenju tog plana nesumnjivo najveći.

Napravio je model te uredio Tomislavov, Starčevićev, Marulićev i Mažuranićev trg na početku 20. stoljeća, a sama po sebi Lenucijeva potkova veliko je ostvarenje hrvatske urbanističke gradnje. Strukturom i sadržajima ona je jedan o najljepših kulturno-povijesnih spomenika 19. stoljeća, a uz povijesno značenje, danas je jedno od najdražih šetališta u gradskom središtu i mirna oaza za odmor.

Lenuci je sudjelovao u svakom važnom zahvatu u gradu. Predvidio je i idejno riješio premještanje željezničke pruge iz gradskog središta, a industrijsku je zonu smjestio u istočni dio grada. Premda većina njegovih projekata nije izvedena, barem ne u potpunosti, on je svakako postavio temelje urbanog razvitka grada Zagreba u 20. stoljeću.

1872. – U Zagrebu umro tvorničar Vjekoslav Barbot  (rođen u Krapini 1812.). Već u mladosti stekao je praktična znanja za proizvodnju glinenog posuđa u krapinskoj manufakturi kamenine. Pošto je preselio u Zagreb, kupio je zagrebačku tvornicu kamenine. Za svoje proizvode bio je nagrađen na prvoj zagrebačkoj gospodarskoj izložbi 1864. Bio je gradski zastupnik te vijećnik Trgovačko-obrtničke komore u Zagrebu te veliki zagovornik ilirizma.

2008. – U Koprivnici u 89. godini života umrla Zlata Bartl, hrvatska znanstvenica čijom je zaslugom stvoren svjetski poznat začin Vegeta, pa je prozvana i Teta-Vegeta. Na Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu diplomirala je kemiju, fiziku, matematiku i mineralogiju, a nakon kratkotrajnog boravka u rodnom Sarajevu, zapošljava se u koprivničkoj Podravki.

Zlata Bartl 1959. godine (Izvor fotografije: https://60godina.vegeta.hr/povijest/)

Godine 1957., na njezinu inicijativu, Podravka počinje proizvodnju dehidratiziranih juha, a 1959. i „Vegete“. Premda je bila slaba zdravlja, imala je jak duh te je oko sebe okupila ljude koji su od „Vegete“ uspjeli stvoriti svjetski brand i probiti se na svjetsko tržište.

1792. – Prilikom dolaska u Pariz, dobrovoljni bataljun iz Marseillea zapjevao je Marseljezu koja će postati francuska himna.

1898. – U okolici Hamburga umro pruski i njemački državnik Otto von Bismarck (rođen 1. travnja 1815.). Bio je pruski premijer i njemački kancelar, najzaslužniji je za uspon Pruske u europsku velesilu i za udruženje Njemačke.

2007. – U Rimu umro redatelj Michelangelo Antonioni (rođen 29. rujna 1912.), jedan od posljednjih velikana talijanskog filma, autor filmova Avantura, Noć, Pomrčina. Crvena pustinja, Povećanje.

2007. – Na otočiću Fåröu, na kojem je snimio najviše svojih majstorskih djela, umro filmski redatelj Ingmar Bergman (rođen 14. srpnja 1918.). U povijest filmske umjetnosti ušao je filmovima: Sedmi pečat, Divlje jagode, Tišina, Persona, Krici i šaputanja, Jesenja sonata, Fanny i Alexander.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni