Rođen Ante Kuzmanić, Jeljcin izabran za predsjednika Rusije

Rođen Ante Kuzmanić, Jeljcin izabran za predsjednika Rusije

(Jeljcinova inauguracija 1991. godine / Izvor: Wikipedija)

Dogodilo se na današnji dan, 12. lipnja:

1807. – Hrvatski novinar i liječnik Ante Kuzmanić rođen je u Splitu 12. lipnja 1807., a umro je 1879. u Zadru. Medicinu je studirao u Beču te je radio kao liječnik u Imotskom i predavao u Zadru. Bio je veliki obožavatelj ilirstva, a zalagao se da se u budućem hrvatskom jeziku sačuva ikavski izgovor u štokavskom jeziku i pismo koje ima tradiciju u Dalmaciji i Slavoniji. Bio je i urednik Zore dalmatinske, prvoga književnog lista u Dalmaciji na hrvatskom jeziku, te Glasila dalmatinskog i Pravdonoše.

1918. – Poznati hrvatski istraživač i putopisac Dragutin Lerman umro je 12. lipnja 1918. u 55. godini života, iscrpljen od malarije i posljedica tropskih groznica. Već u dobi od 20 godina bio je sudionik Stanleyjevih ekspedicija u porječje Konga. Također je sudjelovao u pregovorima i sklapanjima sporazuma s domorodačkim poglavicama jer je bio naučio nekoliko domorodačkih jezika, a smatrao je da tako u međunarodnoj ekspediciji zastupa, kako je često govorio, dvoju dragu domovinu Hrvatsku. Kao glavni tajnik belgijske vlade za istočni Kongo, uspostavio je belgijsku kolonijalnu upravu. Kao veliki domoljub, jedan od slapova na rijeci Kwilu nazvao je Zrinski Chutes – Slapovi Zrinskih. Na prvom zemljovidu Konga, koji je objavila belgijska vlada, nalazi se više toponima s hrvatskim imenima. Lerman je Hrvatskom narodnom muzeju darovao vrijdenu zbirku predmeta istočnog Konga, koja se sada nalazi u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

1945. – Na temelju Beogradskog sporazuma (posljedica je političkih pritisaka i vojne prijetnje SAD-a i Velike Britanije, koji Jugoslaviju vide kao sovjetski teritorij) jedinice Jugoslavenske narodne armije moraju se povući iz Trsta i s drugih područja zone A Julijske krajine.

1776. – SAD: Ustavotvorna skupština u Virdžiniji prihvatila je Deklaraciju o pravima, koja se temelje na uvjerenju da su svi ljudi po prirodi jednaki i neovisni.

1990.Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika proglasila suverenost u sklopu Sovjetskog Saveza, nakon njezina raspada 21. 12. 1991. preimenovala se u Rusku Federaciju.

1991.Boris Jeljcin postao je prvi slobodno izabran predsjednik najveće republike, Ruske Federacije; u kolovozu nepokolebljivo posreduje protiv pučista koji žele udaljiti Mihaila Gorbačova; osnovao Zajednicu Neovisnih Država i time spriječio traumatična posljedice raspada Sovjetskog Saveza. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni