Rode se trajno nastanile u Pisarovini   

Rode se trajno nastanile u Pisarovini  

Rode su se trajno nastanile u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina u Pisarovini zahvaljujući djeci koja su 22. rujna 2019. godine izrađivala i ukrasila veliko gnijezdo za rode „kojima su podarila život“. Tijekom dana u sklopu manifestacije „Rodino ljeto u Kupčini“ oni najmlađi su pod vodstvom umjetnika izrađivali rode od papira, žica, izrađivali su i gnijezda za rode, tražili rodina jaja, sudjelovali u kvizu znanja i sl. pokazavši koliko je velika i neraskidiva ljubav između ljudi i roda. Njihovi radovi trajno će upotpuniti postav muzeja.

Ove godine naglasak je bio na radionicama za najmlađe. Iskustvo je pokazalo da upravo edukacije najmlađih uvijek polučuju najbolje rezultate. Zanimljivo je da osim što djeca usvoje nova znanja ona vrlo često utječu i na promjenu ponašanja kod odraslih, roditelja, baka i djedova.

Cilj manifestacije je povezati kulturnu i prirodnu baštinu prekrasne Zagrebačke županije kako bi se istaknula važnost suživota čovjeka i prirode.

Treću godinu zaredom Turistička zajednica općine Pisarovina i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obilježili su Dan roda u Donjoj Kupčini, selu s najviše roda u Zagrebačkoj županiji. Osim programa za djecu i odrasli te mnogobrojni gosti su uživali u izložbama slika i fotografija na temu roda, domaćim tradicionalnim specijalitetima karakterističnima za taj kraj, kulturno umjetničkom programu te predstavi kazališta Škrabe „Oko jedne hiže“.

Bijele rode su simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Sačuvajmo njihova staništa a one će nam biti zahvalne, već sljedeće godine, na ekološki način, besplatno, uništit će ogroman broj glodavaca. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni