Rode nisu ugrožene trenutnim temperaturama

Rode nisu ugrožene trenutnim temperaturama

S prvim danima proljeća u našim krajevima sve češće možemo vidjeti i jedne od najdražih nam simbola dolaska ljepšeg vremena, a to su bijele rode. Iz Javne ustanove »Zeleni prsten« Zagebačke županije javljaju kako su zaprimili i pozive građana koji su dojavili svoja prva opažanja roda. Neki od njih izrazili su zabrinutost za rode zbog hladnog vremena koje ih je dočekalo, no iz »Zelenog prstena« poručuju« kako nema straha za ove ptice.

Naime, rode su ptice koje su iznimno dobro prilagođene velikom rasponu vremenskih uvjeta pa tako normalno preživljavaju na temperaturama od -10 pa sve do iznad +40 °C. To im omogućuje iznimno dobar izolacijski sloj od perja, ali također i brzi metabolizam koji omogućuje brzu prilagodbu. Da bi rode mogle preživjeti u takvim uvjetima, potreban im je siguran izvor hrane. Dostupnost hrane značajno im može smanjiti duboki sloj snijega ili led. Put koji su prevalile iznimno je dugačak i naporan te su se tijekom svog putovanja rode sučelile sa mnogim poteškoćama. Zbog toga im treba osigurati mir da se mogu odmoriti i vratiti zalihe energije, pojašnjavaju iz JU »Zeleni prsten«.

U slučaju da ipak vidite neku rodu koja je vidno lošeg zdravstvenog stanja, iz JU »Zeleni prsten« pozivaju građane da im to dojave na broj telefona 01/6111-552. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni