Robotski svećenik daje digitalne blagoslove

Umjetna inteligencija (AI) igra sve veću ulogu u životima ljudi, a novu primjenu mogla bi naći i u duhovnom vođenju ljudi. Naime, u Njemačkoj je izložen novi robotski svećenik kako bi se istražila mogućnost upravo takve primjene umjetne inteligencije. Robot nazvan BlessU-2 nudi digitalizirane blagoslove kako bi se potakla rasprava o budućnosti umjetne inteligencije u Crkvi.

Svećenik robot dio je izložbe koja se održava u Evangeličkoj crkvi u njemačkom gradu Wittenbergu, u povodu obilježavanja 500. obljetnice reformacije od 1517. godine.

Iz Crkva napominju kako ideja stroja koji nudi elektronske blagoslove neće biti dobro prihvaćena kod svih, ali se nadaju da će izložba izazvati nove ideje oko robota i njihovoj ulozi u oblikovanju vjerskog iskustva.

BlessU-2 ima glavu, dvije ruke i svjetlo. Interakciju s posjetiteljima obavlja putem zaslona, ​​poput bankomata. To omogućava korisnicima da odaberu jezik, bez obzira preferiraju li muški ili ženski glas i jesu li više za poticajni blagoslov ili više za “susret” vjerske obnove. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni