Robotski sustav KBC-a Zagreb će doprinijeti kvaliteti liječenja

Robotski sustav KBC-a Zagreb će doprinijeti kvaliteti liječenja

(Foto: https://vlada.gov.hr)

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Željko Kaštelan je istaknuo da će robot omogućiti dodatnu kvalitetu u radu, a dizajniran je kako bi povećao preciznost, osjet i kontrolu kirurga

Ivana Vranješ

U Nacionalnom centru za robotsku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (KBC Zagreb) u četvrtak je predstavljen prvi robotski sustav u Hrvatskoj, čija je vrijednost 12 milijuna kuna, a nabavljen je uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Kako je rečeno, robotski sustav započeo je s radom prije tri tjedna, 20 stručnjaka je prošlo edukaciju te je u sklopu edukacije uspješno izvršeno pet operativnih zahvata bubrega i nadbubrežne žlijezde.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Željko Kaštelan je istaknuo da će robot omogućiti dodatnu kvalitetu u radu, a dizajniran je kako bi povećao preciznost, osjet i kontrolu kirurga. Također je robotskim sustavom prvi put kirurgu omogućena kontrola očima kamere kojom se koristi tijekom operativnog zahvata.

„Prednost robotskog sustava je što je kirurg precizniji kod izvođenja operativnog zahvata, što može operirati u malom operativnom polju. Našim pacijentima pružamo mogućnost minimalno invazivne kirurgije, dakle manji broj komplikacija, manje krvarenja tijekom operativnog zahvata, nadalje manja je postoperativna bol i brži je oporavak pacijenta“, pojasnio je Kaštelan.

Naglasio je da robotski sustav predstavlja iskorak za sve kirurške struke, daje jednu novu dimenziju te otvara perspektivu mladim stručnjacima, liječnicima i inženjerima, medicinskim sestrama i tehničarima da koriste novu tehnologiju.

„Danas je veliki dan za KBC Zagreb, za hrvatsko zdravstvo općenito. Već 11 godina planiramo nabaviti takvog robota, ali nažalost nije bilo političke volje. U suglasju s Ministarstvom zdravstva dobili smo robota, kupljenog preko EU fondova“, istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić. Dodao je da je KBC Zagreb do sada kroz EU fondove preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstva zdravstva dobio opremu u vrijednosti 140 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao da se robotska kirurgija u svijetu razvija već dvadesetak godina te je instalirano 4000 robotskih sustava, a Hrvatska zaostaje u toj kirurgiji. Smatra kako je vrijeme da se to popravi. Naglasio je da je pokrenut Nacionalni centar za robotsku kirurgiju, gdje će se educirati stručnjaci, ne samo s KBC-a Zagreba, nego i drugih hrvatskih bolnica.

„Vjerujem kako ćemo u skoroj budućnosti svjedočiti tome da roboti operiraju i u drugim Centrima, što je potvrda da Hrvatska nije i neće zaostajati za najboljom svjetskom medicinom. Vjerujem da će robotska kirurgija u Hrvatskoj vrlo brzo zaživjeti i da ćemo imati bolje rezultate u operativnom liječenju, u ginekologiji, urologiji, abdominalnoj kirurgiji, torakalnoj kirurgiji i kardiologiji s razvitkom drugih subspecijalističkih grana“, poručio je ministar Kujundžić.

Predstavljanju robotskog sustava nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da se radi o velikom tehnološkom napretku hrvatske medicine. Naglasio je da će se pacijentima omogućiti da dobiju još kvalitetniju uslugu svih onih koji godinama svakog dana pokazuju izvrsnost hrvatske medicine i zdravstva.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo što je 12 milijuna kuna osigurano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Sretni smo što zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, politici Vlade, Ministarstvu zdravstva u dobroj suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU unaprjeđujemo kvalitetu, sposobnost i tehnološki napredak brojnih hrvatskih bolnica“, poručio je premijer Plenković koji se sastao s medicinskim sestrama i liječnicima KBC-a Zagreb koji su po prvi put u Hrvatskoj operacijom uspješno razdvojili sijamske blizanke.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni