Robotska ruka proizvela neobičan čelični okvir bicikla

Robotska ruka proizvela neobičan čelični okvir bicikla

Ovu tehniku MX3D već koristi ​​za izgradnju pješačkog mosta, a na suradnju s nizozemskim sveučilištem tvrtka se odlučila ne bi li pokazala potencijal ovakve tehnike i raznolikost proizvoda koji se njome mogu izraditi

Tim studenata s tehničkog sveučilišta Delft (TU Delft) u Nizozemskoj stvorio je prvi okvir za bicikl od nehrđajućeg čelika tehnikom zavarivanjem uz pomoć 3D tiska. Studentima je pisač 2013. godine ustupila tvrtka MX3D, sa sjedištem u Amsterdamu, a riječ je o posebnom uređaju koji, za razliku od tradicionalnih 3D pisača, zahvaljujući robotskoj ruci, može izrađivati objekte u horizointalnom i vertikalnom smjeru. Robotska ruka tog uređaja izbacuje smolu čiji se stupovi mogu povezati zajedno te se brzo povezati u željeni oblik.

Okvir ostavlja dojam umjetničkog djela

Okvir ostavlja dojam pravog umjetničkog djela

No MX3D je nedavno napravio izvedbu 3D pisača koji stvara »otiske« od rastaljenog metala. Proces počinje polaganjem grude rasteljenog metala na koju se nakon hlađenja dodaje druga gruda i tako se nastavlja, sve dok se ne dobije cijeli metalni stup. Za trajanja procesa moguće je kontrolirati smjer u kojem će se stupac graditi, kao i povezivanje više stupaca. Nikakvi dodatni materijali nisu potrebni, a na ovom pisaču mogu se izraditi prilično velike konstrukcije (kada govorimo o 3D tisku).

Ovu tehniku MX3D već koristi ​​za izgradnju pješačkog mosta, a na suradnju s nizozemskim sveučilištem tvrtka se odlučila ne bi li pokazala potencijal ovakve tehnike i raznolikost proizvoda koji se njome mogu izraditi. Rezultat je bio bicikl. Njegov okvir izgrađen je od nekoliko glavnih dijelova, koji su zatim ručno zavareni.

Konačan proizvod nazvan Arc Bicycle navodno teži koliko i tradicionalni bicikl čeličnog okvira te se bez problema može voziti po neravnim kamenim ulicama.

»Bilo nam je važno da stvorimo upotrebljiv proizvod koji ljudi mogu svakodnevno koristiti«, rekao je član tima Stef de Groot. »Kako smo studiramo u Nizozemskoj, palo nam je napamet da napravimo bicikl, a izrada okvira za bicikl dobar je način ispitivanja ove tehnologije zbog složenosti procesa«, dodao je. (B. J.)

Komentari su zatvoreni