Roboti upozoravaju na loš zadah i smrad nogu

Roboti upozoravaju na loš zadah i smrad nogu

Robot u obliku psa njuši korisnikova stopala i svojom “njuškom” analizira miris korisnikovih nogu. Kad je zadovoljan mirisom, robot zasvira Beethovenovu Petu simfoniju, ako je miris neugodan zavija, a u ekstremnim slučajevima “pada u nesvijest”

Japanski znanstvenici predstavili su dva robota koji ljude upozoravaju na loš zadah i neugodan miris nogu, prenosi BBC.

Jedan od robota napravljen je u obliku ženske glave na postolju koja otkriva loš zadah onoga tko u nju puhne. Kada korisnik puhne u humanoidnog robota, koji se naziva Kaori, može očekivati odgovore u rasponu od onoga da mu je dah svjež kao citrus do proglašavanja izvanrednog stanja zbog smrada.

Drugi je robot u obliku psa koji njuši korisnikova stopala. Zove se Shuntaro  i svojom “njuškom” analizira miris korisnikovih nogu. Kad je zadovoljan mirisom, robot zasvira Beethovenovu Petu simfoniju, ako je miris neugodan zavija, a u ekstremnim slučajevima “pada u nesvijest”.

Roboti u sebi imaju ugrađene senzore koji mogu kreirati kemijske uzorke koji se podudaraju s određenim mirisima. Podatke zatim procesuira ugrađeno računalo i diktira odgovor robota.

Robote su razvili japanska kompanija CrazyLabo i tehnološki fakultet Kitakyushu, a namjeravaju ih iznajmljivati za zabave. (hrt / zg-magazin)