Roboti u usponu: Mogu li preuzeti ljudske poslove?

Roboti u usponu: Mogu li preuzeti ljudske poslove?

Ponekad roboti stvaraju potpuno nova radna mjesta u novim industrijama; ponekad omogućavaju preraspodjelu rada u produktivnije svrhe; ponekad održavaju industrije koje bi inače nestale

Technology Review je nedavno objavio zanimljivu infografiku o sve većoj uporabi robota u industrijskim poslovima te navodi sektore koji ih najviše koriste.

Uporaba robota od 2009. godine

roboti radna snaga

U Europi, osim Njemačke, korištenje robota se povećava, a smanjuje se broj zaposlenih.

U SAD-u, Južnoj Koreji i Njemačkoj, uporaba robota se povećava, kao i ljudsko zapošljavanje, no zanimljivo je kako je korištenje robota i broj zaposlenih sve manji u Japanu.

Rezultati pokazuju relativni porast potražnje za američkim i korejskim automobilima, i relativno smanjenje potražnje za japanskim i europskim automobilima, izuzev njemačkih.

Čini se da će zapošljavanje u auto industriji u SAD-u ostati stabilno dok je prodaja automobila kontinuirana. No, koliko dugo?

Korištenje robota u sektorima

Roboti se najviše koriste u automobilskoj i elektronskoj industriji, a najmanje u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, te u izradi plastičnih proizvoda.

S obzirom na veliki broj zaposlenih u prehrambenoj industriji, pogotovo u području brze hrane, prostor za pojavu i rast robotike u toj je djelatnosti lako uočljiv.

Troškovi i učinkovitost robota nasuprot troška ljudskog rada je ključna prepreka u pojavi više robota u prehrambenoj industriji.

Moguće je da je u pitanju i socijalni aspekt – preferiraju li ljudi socijalne interakcije i povremenog lošeg poslužitelja od robota kojem ne moraju ostaviti napojnicu?

Prodaja robota

Prodaja robota je u porastu, kao i rast zapošljavanja u SAD-u. Na komparativnoj osnovi, rast zaposlenosti u Europi, osim u Njemačkoj, stagnira.

Komplicirana situacija

Jedan od komentara koji opisuje novosti u industriji je onaj Cathala Haughiana: „Zemlje koje imaju visoke minimalne plaće prve uvode automatizaciju. Obišao sam novo McDonald’sovo postrojenje za uzgoj pilića u Kini. Zaposleno je trećina radne snage u odnosu na sličnu tvornicu u SAD-u. U potpunosti je automatizirana, a roboti su veličine dvoetažne kuće. Kladim se da se robotska revolucija slomiti naš gospodarski sustav do 2020. godine“.

Mike Shedlock, urednik Technology Reviewa, na to je odgovorio: „Zapravo je kompliciranije od toga: ponekad roboti stvaraju potpuno nova radna mjesta u novim industrijama; ponekad omogućavaju preraspodjelu rada u produktivnije svrhe; ponekad održavaju industrije koje bi inače nestale. Istina je da nitko ne zna jesmo li svjedoci dugoročnog restrukturiranja zapošljavanja i svatko tko tvrdi drugačije zauzima jednu od ideologija u vezi uvođenja robotike.

Zašto roboti?

Roboti očito povećavaju produktivnost.

No, nije stvar samo u tome. Središnje banke su smanjile vrijednost novca toliko da se porast upotrebe robota pojavio zbog jeftinog novca.

Osim toga, želja za povećanjem minimalnih plaća su učinile isto. Postavite minimalnu plaću na 20 dolara po satu i vidjet ćete daleko više robota na mnogo više mjesta.

Tražite krivca?

Poboljšanje tehnologije je dobra stvar – ona snižava cijene, povećava životni standard i stvara više slobodnog vremena.

Ipak, ako roboti rezultiraju smanjenjem ljudskih radnih mjesta krive su središnje banke za loše ekonomske politike i parlamenti za slabe fiskalne politike. Nemojte kriviti robote ili tvrtke koje ih koriste, poručuje Mike Shedlock.

No postoje i suprotna mišljenja, pa neki tvrde da će roboti preuzeti poslove bez obzira na sve, ali, je li sve tako jednostavno? (zg-m/ Izvor: investingchannel.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni