Roboti u borbi protiv ebole

Roboti u borbi protiv ebole

Postoji čak i nevjerojatni medicinski robot, koji može ukloniti plahte s kreveta pacijenta te ih zatim baciti. Bez ruku, bez puno buke. Kod robota se ne mogu razviti simptomi ebole, roboti se relativno lako mogu dezinficirati (osim njihovih kotača), oni poslušno obavljaju zadatake bez pogovora mogu učinkovito raspolagati opasnim otpadom

Ured za znanost i tehnologije Bijele kuće nedavno je na na Politehničkom Institutu Worcester organizirao simpozij vrhunskih stručnjaka robotike kako bi se razmotrile mogućnosti korištenja terenskih robota u budućim pandemijama kao što je i pandemija ebole.

Premda su istraživači došli s puno inovativnih, kratkoročnih i dugoročnih ideja, koje se odnose na korištenje robota u borbi protiv ebole – od onih koje se tiču čišćenja i dekontaminacije soba, do davanja intravenske terapije ljudima koji se liječe – postoji još nekoliko važnih pitanja, koja se moraju razmotriti prije nego što se zadaća borbe prepusti robotima.

Površno gledajući, prepuštanje robotima da obavljaju prljavi posao čišćenja objekata nakon izbijanja ebole zvuči kao nešto što se podrazumjeva i ne ističe se kao nekakva osobito napredna ideja. Umjesto da se ljude dovodi u opasnost, zašto se takvi poslovi ne bi prepustili robotima? Za takve ili slične namjene već su razvijeni roboti kao što su Xenexov robot koji uništava klice, TRU-D sanitarni robot, medicinski robot HStar Technologiesa koji može podići i nositi pacijenta na svojim rukama, kao i QuinetiQ-ova bespilotna vozila koja se mogu koristiti za upotrebljavanje opasnih materijala.

Postoji čak i gotovo nevjerojatan medicinski robot koji može ukloniti plahte s kreveta pacijenta te ih zatim baciti. Bez ruku, bez puno buke i strke. Treba istaknuti da se kod robota ne mogu razviti simptomi ebole, roboti se relativno lako mogu dezinficirati (osim njihovih kotača), poslušno i bez pogovora obavljaju zadatake, a mogu učinkovito raspolagati opasnim otpadom.

Roboti iznad »zakona robotike«?

Zagrebamo li ispod površine neizostavna su moralna i filozofska pitanja, koja se javljaju nakon što bi roboti počeli raditi nešto drugo ili više od zamornog posla dekontaminacije. Ukratko, sve se mijenja kada roboti jednom postanu i skrbnici pacijenata koji boluju od ebole.

Čak i ako pretpostavimo da su mudri i visoko moralni tehnolozi stvorili robota držeći se četiri zakona robotike čuvenog autora znanstveno-fantastičnih romana Isaaca Asimova, još uvijek postoji mogućnost da stvari krenu krivo, i da roboti „zaobiđu“ ove zakone. Dovoljno je pročitati bilo koju od Asimovih priča o robotima (a mogu pogledati i film Ja, robot s Willom Smithom u glavnoj ulozi) i lako je zamisliti kako stvari mogu poći krenuti nizbrdo.

Evo samo jednog primjera iz stvarnog svijeta. Što bi učinio ebola – robot slijedeći Asimovljeve zakone robotike kod slučaja Kaci Hickox, kontroverzne medicinske sestre, koja je liječila oboljele od ebole, i kod svih pitanja i pravnih i moralnih koja su proizišla iz njezine odluke da zaobiđe smjernice za boravak u karanteni prvo u New Jerseyju, a zatim u Maineu? Kako bi robot s umjetnom inteligencijom trebao biti isprogramiran za takve senarije?

Čini se kako je prvi zakon robotike prilično neosporan: »Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi«. Dobro, ako znamo da je medicinska sestra potencijalno zaražena ebolom (pokazuje da nema znakove infekcije), još uvijek ima neke male statističke šanse da zarazi ebolom druge ljude, što bi robot skrbnik učinio ako bi vidio sestru kako se vozi biciklom oko svog naselja i time potencijalno omogućava širenje ebole? Robot ne može fizički nauditi sestri, naravno. I vjerojatno joj ne bi mogao nametnuti obveznu karantenu, jer to bi to moglo kršiti ustavna prava pojedinca. Međutim, cijela “pasivnost” te odredbe Prvog zakona otvara još jednu rupu – robot skrbnik ne može samo mirno sjediti promatrajući bolesnika, koji se vozi biciklom kad god poželi, ako potencijalno predstavlja opasnost za druga ljudska bića.

Čije naredbe robot treba slušati?

Dakle, robot će biti prisiljen vratiti se drugom zakonu robotike, koji kaže: »Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s nultim ili prvim zakonom«. Jednostavno, reći ćete, robot skrbnik u slučajevima ebole ne bi zapravo morao brinuti o tome što učiniti u ovim primjerima jer bi mu naredbe davali ljudi. No kao što znamo naredba koju bi primio od Chrisa Christiea, guvernera savezne države New Jersey (obvezna karantena) bi se razlikovala od naredbe koju bi primio od guvernerke savezne države Maine Paule LaPage (dobrovoljna karantena). Čiju naredbu bi onda trebao robot slijediti?

Suočeni sa svim ovim potencijalnim proturječjima, robot će morati posegnuti za trećim zakonom robotike: »Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s nultim, prvim ili drugim zakonom«. U redu, tako sada imamo robota u borbi protiv ebole s ograničenim stupnjem slobode, koji ima pravo donositi odluke, koje se odnose na to što je dobro za čovječanstvo. Čak i ako ste dodali još i (četvrti) nulti zakon o robotici, kao što je Asimov kasnije učinio, dio koji kaže: »Robot ne smije naškoditi čovječanstvu ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi«, odjednom imate robote, koji donose odluke o tome što učiniti globalno s ebolom, a ne lokalno. Ono što bi moglo biti dobro za čovječanstvo u cjelini, ne mora biti dobro za pojedinog pacijenta ebole.

Možda je sve ovo samo pretjerano razmišljanje pod utjecajem negativnosti distopijskih romana o robotima gospodarima. Uostalom, kao što je Dmitrij Berenson, docent robotike s programa Politehničkog Instituta Worcester istaknuo na simpoziju o robotici: »Mi ne pokušavamo napraviti potpuno automatizirani proces«.

Teoretski, ljudi operateri će uvijek biti na sigurnoj udaljenosti, bilo da skidaju nepropusnu zaštitnu odjeću, bilo da rukovode radnjama robota ili da nadgledaju čišćenje područja zaraženih ebolom. Roboti neće raditi samostalno, tako da nema brige od zastrašujućih scenarija u kojima roboti preuzimaju nadzor.

Utješno.

(zg-magazin; izvor: www.washingtonpost.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni