Roboti će zamijeniti liječnike

Roboti će zamijeniti liječnike

 „Medicinska robotika je najbrži rastući segment medicinske tehnike sa stopom rasta od 11,5 posto godišnje“, rekao je profesor Jerbić. „Pred nama je desteljeće u kojem će se dogoditi ogromne promjene u kojem će vrlo vjerojatno roboti preuzeti rad liječnika“, zaključio je Jerbić.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu jučer je održana tribina pod nazivom „Presjecišta suvremene medicine i strojarstva“, koju su inicirali profesori i dekani s Fakuteta strojarstva i brodogradnje i Medicinskog fakulteta.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Miličić na početku tribine je istaknuo kako je vidljiv ogroman razvoj tehnologije te kako je inženjerstvo povezano s medicinom. „Mi liječnici ćemo možda za 10 godina biti samo neki tehničari, koji će samo stiskati neke gumbe. Vrlo je važno da mi medicinari budemo u doticaju s inženjerima“, naglasio je dekan Miličić.

Veliki potencijali FSB-a

S njim se složio i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) prof. dr. Ivan Juraga, koji je istaknuo velike potencijale FSB-a u razvoju medicinskog inženjerstva. „Posljednjih 20-ak godina naš se fakultet počeo baviti robotikom i automatizacijom, mehatronikom, nanotehnologijom i medicinskim inženjerstvom“, pojasnio je Juraga.

Robot “Ronna” – projekt zagrebačkog FSB-a:

Predavači na ovoj tribini složili su se kako se početak suradnje između Medicinskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje dogodio zahvaljujući bivšem profesoru FSB-a Osmanu Muftiću. Upravo je znanstveni opus Muftića obuhvaćao istraživanja iz područja dinamike sustava, posebno u robotici, biomehanici i ergonomiji kroz analizu gibanja robota ili ljudi. On je godinama surađivao s Medicinskim fakultetom na kojem je predavao neke kolegije. Upravo je suradnja s Medicinskim fakultetom rezultirala razvojem biomehanike u ortopediji, anatomiji, fiziologiji i ergonomiji. Muftić je tako neslužbeno postao otac hrvatske biomehanike.

Medicinska robotika najbrži rastući dio medicinske tehnike

U nastavku tribine okupljenima je svoje izlaganje o ovoj zanimljivoj temi prenio i prof. dr. Igor Čatić, koji je postavio jedno zanimljivo pitanje, koje je zaintirgiralo okupljene: „Što povezuje tesara, mesara i kirurga?“  I odgovorio: „To što svi razdvajaju“. Nastavio je izlaganje, pobliže objašnjavajući odgovor, a govorio je i o primjeni materijala u medicini i tehnici. Čatić je zaključio kako je revolucija u načinu stvaranja tijela došla s kompjutorizacijom.

dr. Bojan Jerbić
dr. Bojan Jerbić

Profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje dr. Bojan Jerbić održao je izlaganje na temu robotika u medicini. Istaknuo je kako su roboti postali jednostavni i fleksibilni za primjenu te kako su razvojni trendovi nove robotike primjenjivi i u medicini. „Medicinska robotika je najbrži rastući segment medicinske tehnike sa stopom rasta od 11,5 posto godišnje“, rekao je profesor Jerbić. On je istaknuo kako primjena robota u medicini nije jednostavna te kako postoje brojna ograničenja. „Nove tehnologije donose nove mogućnosti i nove djelatnosti, a mi trebamo viziju budućnosti. Pred nama je desteljeće u kojem će se dogoditi ogromne promjene u kojem će vrlo vjerojatno roboti preuzeti rad liječnika“, zaključio je Jerbić.

Valentina Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni