Roboti će pomagati u očuvanju čistoće Jadrana

Roboti će pomagati u očuvanju čistoće Jadrana

(Foto: NASA)

Napredak mehatronike i razvoj novih materijala u skoroj budućnosti mogli bi dovesti do umjetnih riba koje bi plivale po Jadranskom moru i prikupljale podatke, a razmatra se i ideja ugradnje senzora koji postaju sve manji i sofisticiraniji na prave, žive ribe

Hoćemo li u skoroj budućnosti imati umjetne ribe koje plivaju Jadranom i prikupljaju podatke o onečišćenju mora i kako nam općenito moderna tehnologija i robotika mogu pomoći u očuvanju morskih ekosustava. Bile su to neke od tema o kojima se u utorak razgovaralo na Okruglom stolu u sklopu radionice Breaking the surface (BtS) koja se održava u Biogradu na Moru kao dio projekta InnovaMare, financiranoga iz prekograničnoga programa Italija-Hrvatska.

U raspravi su fizički i virtualno sudjelovali međunarodno priznati stručnjaci iz susjednih nam zemalja: Fantina Madricardo sa venecijanskog Instituta za istraživanje mora (ISMAR-CNR), Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, Gregory Yovanof sa studija Informacijske tehnologije u Ateni, Massimo Caccia, s Instituta za morsko inženjerstvo Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije (CNR-INM) i Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Raspravu je otvorio Metao Ivanac iz Hrvatske gospodarske komorel kazavši kako je ekologija mora globalni društveni izazov koji ima ogroman utjecaj na društvo i ekonomiju. „Imamo veliki problem s onečišćenjem mora koji utječe na brojne gospodarske sektore, od turizma, do ribolova i poljoprivrede. Ovdje smo da zajednički nađemo rješenja, a to je ujedno i glavni cilj projekta InnovaMare“, istaknuo je.

„U Hrvatskoj moramo poticati gospodarstvo da u praksi koristi i primjenjuje znanstvena istraživanja u koja trebamo što više ulagati. Softver, hardver i senzori su sve napredniji, a uz interdisciplinarnu suradnju će se još brže razvijati. Zato je važan transfer znanja, ali i da se ta suradnja preslika s akademske zajednice na samo tržište, odnosno da se inovacije komercijaliziraju“, ustvrdio je Mišković.

Madricardo je naglasila da InnovaMare pruža mogućnosti da uz pomoć sofisticirane tehnologije smanjimo troškove i poboljšamo rezultate istraživanja morskih ekosustava. „Dosta toga možemo automatizirati na istraživačkim brodovima, a napredni senzori nam daju bolju sliku morskog dna i opcije njegovog mapiranja. Tehnologija pomaže i podvodnim arheolozima, a posebno je važna za nadziranje onečišćenja i prikupljanje podataka“, pojasnila je.

Palunko je poručila da je tehnologija već dostupna, ali je skupa pa je stoga potrebna suradnja s gospodarstvom kako bi se razvili sustavi koji će biti komercijalno isplativi za implementaciju.

„Suradnja između znanosti, državnih institucija i tvrtki je ključna za razvoj dobrog inovacijskog ekosustava. Sada imamo odlične uvjete i poticaje za razvoj takvog sustava u sklopu ovog projekta i uvjeren sam da će to dovesti do konkretnih rezultata“, kazao je Yovanof, a s njim se složio i Caccia napomenuvši da je provođenje projekta InnovaMare šansa da zajednički učinimo konkretne korake jer se tehnologija brzo razvija i daje nam mogućnosti da radimo jeftinije i modularnije robote koji mogu pomoći u čuvanju ekosustava. „Hrvatska i Italija su spremne za taj pomak“, istaknuo je.

Sudionici su se složili da bi uz napredak mehatronike i razvoj novih materijala u skoroj budućnosti mogli imati umjetne ribe koje bi plivale po Jadranskom moru i prikupljale podatke, a pozabavili su i idejom ugradnje senzora koji postaju sve manji i sofisticiraniji na prave, žive ribe.

Ovogodišnji Breaking the Surface organizira se 12. put po redu i održava se od 27. rujna do 4. listopada 2020. u Biogradu na Moru.

Organizator ove radionice je FER, odnosno njihov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) koji je ujedno i partner na projektu InnovaMare koji je osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni