Robot selekcijom i programiranjem stvara sve napredniju “djecu”

Robot selekcijom i programiranjem stvara sve napredniju “djecu”

Svaka kocka, koja je na raspolaganju majci robotu, sadrži jedinstveni “genom” sastavljen od kombinacije od jednog do pet gena. Ovaj genom daje svakoj kocki set karakteristika, koje se odnose na njegov oblik i motorne naredbe

Prošlo je samo mjesec dana od kada su Elon Musk i Stephen Hawking upozorili na opasnosti od inteligentnih strojeva, a novi istraživački projekt na Sveučilištu u Cambridgeu sigurno ide u prilog takvim upozorenjima.

Naime, znanstvenici su stvorili majku robota koja može izgraditi vlastitu djecu robote, ali i oponašati proces prirodne selekcije kako bi poboljšala sposobnosti svake generacije.

Proces počinje s robotskom rukom i setom plastičnih kockica koje sadrže motore. Svaka kocka sadrži jedinstveni “genom” sastavljen od kombinacije od jednog do pet gena. Ovaj genom daje svakoj kocki set karakteristika, koje se odnose na njegov oblik i motorne naredbe.

Istraživači su za potrebe eksperimenta programirali robotsku ruku, odnosno robota majku, koja samostalno, bez ljudske intervencije, sastavlja svoje dijete – kocke s ugrađenim motorom. Potom testira mogućnosti, uočava nedostatke i prema svojim zapažanjima radi promjene na sljedećoj generaciji.

U pet odvojenih eksperimenata, majka robot je izradila i testirala generacije koje čini desetoro djece, a za svaku novu generaciju koristila je informacije prikupljene iz prethodnih pokušaja.

Ova tehnika pokazala se uspješnom. Znanstvenici navode da informacije prikupljene iz svakog ispitivanja vode evolucijskom napretku u sljedećoj generaciji.

Roboti završne generacije imali su dva puta veću prosječnu brzinu od najbržeg robota u prvoj generaciji jer je majka robot poboljšala njihove performanse mijenjanjem dizajna i stvaranjem novih oblika i uzoraka.

„Prirodna selekcija u osnovi je reproduciranje, procjena, reproduciranje, procjena i tako dalje”, kazao je voditelj istraživanja Fumiya Iida . „To je u biti ono što ovaj robot radi, mi zapravo možemo svjedočiti napretku i raznolikosti vrsta.” (http://www.gizmag.com/evolution-machine-mother-robot/38903/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni