Robot Ronna uspješno operira u Kliničkoj bolnici Dubrava

Robot Ronna uspješno operira u Kliničkoj bolnici Dubrava

Nakon dugotrajnog istraživanja i testiranja 10. ožujka ove godine izvedena je prva neurokirurška operacija u kojoj je glavnu riječ imala RONNA, ali i šef neurokirurgije u KB Dubrava dr. Darko Chudy. Taj je dan povijesni ne samo za KB Dubravu, već i za sve hrvatske znanstvenike tehničkih i medicinskih sveučilišnih institucija. Hrvatski znanstvenci ostvarili su nešto što nije uspjelo znanstvenicima iz vodećih gospodarskih zemalja na svijetu

Valentina Vukoje

Nakon sedam godina istraživanja, brojnih mjerenja i testiranja jučer je u KB Dubravi javnosti predstavljena robotska neuronavigacija (RONNA). Riječ je o robotu koji se koristi u neurokirurškim operacijama. Na izradi RONNE sudjelovalo je 27-ero ljudi, uglavnom mladih inženjera. Na čelu ovog projekta koji definitivno unapređuje tehnologijsku i znanstvenu razinu Hrvatske, bio je profesor Bojan Jerbić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB).

Robota opće namjene doveli do savršenstva

Ovaj je robot vrijedan 3,7 milijuna kuna, a istraživački tim je 2014. godine za projekt RONNA dobio bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

prof. dr. Bojan jerbić
prof. dr. Bojan Jerbić

„Odlučili smo se za primjenu jeftinih robota opće namjene i nismo razvijali vlastiti robot. Da smo se odlučili za vlastitog robota, takav bi sustav koštao preko milijun eura. Samim time smo imali puno problema jer primjena robota opće namjene, problem čini još kompleksnijim. No sve smo uspjeli riješiti“, ponosan je Jerbić. Primjena robota u medicini nije novost, no vrlo su rijetke takve primjene zbog komplicirane realizacije, objasnio je profesor Jerbić.

Istraživački tim je u 2013. godini započeo s pretkliničkim istraživanjima. Napravljene su tisuće testova kako bi se provjerila moguća odstupanja robota RONNA. Nakon dugotrajnog istraživanja i testiranja 10. ožujka ove godine izvedena je prva neurokirurška operacija u kojoj je glavnu riječ imala RONNA, ali i šef neurokirurgije u KB Dubrava prof. dr. Darko Chudy. Taj je dan povijesni ne samo za KB Dubravu, već i za sve hrvatske znanstvenike tehničkih i medicinskih sveučilišnih institucija. Hrvatski znanstvenci s FSB-a i liječnici iz KB Dubrava ostvarili su nešto što nije uspjelo znanstvenicima iz vodećih gospodarskih zemalja na svijetu.

Tehnička inovacija znanstvenika s FSB-a

„Operiran je pacijent sa zloćudnim tumorom na mozgu. Napravljena je dekompresija tumorskog tkiva koji je bio cističan. Tada smo izvadili dosta cistične tekućine. Cilj stereotaktične biopsije je postaviti točnu patohistološku dijagnozu pa smo uzeli komadić tkiva iz onog mjesta za kojeg pretpostavljamo da će patolog moći dati dijagnozu o kojoj ovisi daljnja terapija“, objasnio je tijek ove revolucionarne operacije dr. Chudy.

dr. Chudy ispred robota Ronna
Pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava prof. dr. Chudy ispred robota Ronna

Tehnička inovacija kod robota RONNA je stalna provjera položaja robota u prostoru. To mu omogućava da prepozna i položaj samog pacijenta. Chudy ističe kako se pacijent robota RONNE dobro oporavlja, a on planira RONNU koristiti i tijekom drugih operacija dobije li pristanak pacijenata, kao što je to bilo u slučaju prve operacije. RONNA će se moći koristiti za sve stereotaktičke postupe, koji postoje u neurokirurgiji. To su biopsije, uvođenje elektroda u duboke moždane strukture, ali i za navigaciju do tumora u mozgu.

RONNA i u drugim hrvatskim bolnicama

„Imamo nekoliko ciljeva na kojima ćemo raditi. Jedan od njih je da proširimo stereotaktički dio RONNE u ostale klinike. Ona je spremna da bude instalirana u druge kliničke centre. Razviti ćemo RONNU do invazivnog dijela primjene. Treći cilj je razvijanje RONNE do komercijalnog dijela primjene. Neurokirurgija je posebna zbog precizne navigacije instrumenata. U sadašnjoj kliničkoj praksi koriste se metode koje su vrlo složene i primjena robota se tu činila važnom“, pojašnjava tvorac robota RONNA profesor Jerbić.

„Ljudski je mozak najosjetljiviji organ, a svaki pokret kod neurokirurških operacija može oštetiti osjetljivo tkivo“, navodi Jerbić. Robot RONNA iznimno je precizan, ne umara se, ne drhti mu ruka i upravo će iz tih razloga u budućnosti biti daleko poželjniji „kirurg“ od čovjeka.

„Željeli smo postići veću točnost, manju invazivnost zahvata, brži oporavak pacijenta nakon operacije, ali i uvesti nove tehnologije u medicinsku praksu. Robotska tehnologija će u skoroj budućnosti postati standardna u medicinskoj praksi. Prema tome Klinička bolnica Dubrava je u vrhu“, zaključio je Jerbić.

—–––

*Objava članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni