Robot Philae će istraživati informacije o pojavi života na Zemlji

Robot Philae će istraživati informacije o pojavi života na Zemlji

Zbog ovog pothvata još jednom je ponovljen (dio) čuvene izjave astronauta Neila Armstronga koji je izrekao kada je u srpnju 1969. zakoračio površinom Mjesesa. »To je veliki korak za čovječanstvo«, kazao je ovaj put direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain

Nakon odvajanja od europskog satelita Rosetta robot robot Philae spustio se u srijedu na komet “67P Čurjumov-Gerasimenko”, veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 milijuna kilometara od Zemlje, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) iz svoje kontrole leta u Darmstadtu.

»Na kometu smo, vrlo smo sretni!«, izjavio je Andrea Accomazzo, direktor leta misije Rosetta pri Europskom centru za svemirske operacije (ESOC) u Darmstadtu.

Zbog ovog pothvata još jednom je ponovljen (dio) čuvene izjave astronauta Neila Armstronga koji je izrekao kada je u srpnju 1969. zakoračio površinom Mjesesa. »To je veliki korak za čovječanstvo«, kazao je ovaj put direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain i dodao: »Mi smo prvi koji smo to učinili i to je ono što će zauvijek ostati«.

Europska svemirska agencija (ESA) koja vodi projekt upisala se time u povijest svemirskog istraživanja jer nijedna misija do sada nije uspjela spustiti letjelicu na komet. Cilj ove misije kojoj sudjeluje robot težak stotinjak kilograma jest pronaći informacije o izvornim tvarima koje su stvorile Sunčev sustav prije više od 4,5 milijarda godina te informacije o pojavi vode i života na Zemlji. Očekuje se da će nakon slijetanja robot Philae prvo fotografirati neobične pejsaže, duboke jame i visoke ledene šiljke.

Podjstimo, satelit Rosetta je na svoj put sa Zemlje pušten 10 godina, a misija je dosad stajala 1,3 milijarde eura.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni