Robot Motobot kao izazivač Valentina Rossija

Robot Motobot kao izazivač Valentina Rossija

Robot govori: »Stvoren sam kao bih te nadmašio« i »svoje sposobnosti poboljšavam svakoga dana«. Jezivo. Ne spominje se hoće li se i (i)kada suočiti dva Valentina, ali video nekako upućuje na takvu mogućnost

Yamaha je pripremila veliko iznenađenje kada je na Tokyo Motor Showu pokazala svog humanoidnog robota motorista nazvanog Motobot. Riječ je o projektu kojim Yamaha želi razviti posve autonomnog robotskog vozača sposobnog za upravljanje motorkotačem, i to ne bilo kakvim, već najsportskijom izvedbom Yamahe zapremnine 1000 ccm – R1M.

Projekt je spoj Yamahinog motocikla i robotske tehnologije iste kompanije, a ide u smjeru razvoja robota koji bi mogao kompetitivno voziti motocikl na trkaćoj stazi. Premda objava za medije ne otkriva baš previše podataka, u njoj se navodi kako »zadatak uspostavljanja kontrole nad složenim gibanjem motocikla pri velikim brzinama zahtijeva niz kontrolnih sustava koji moraju raditi s visokim stupnjem preciznosti…«. Stoga su već neki auto-moto novinari zaključili kako zapanjujuće rezultate ne treba očekivati u skorije vrijeme. Krajnji cilj projekta je, međutim, razvoj sustava podrške vozaču kakvi su već razvijeni u automobilima i koji čine vožnju sigurnijom.

Video isječak na kojem Motobot krstari po napuštenoj zračnoj luci, međutim, djeluje prilično impresivno. Robot samostalno mijenja brzine, koristi kvačilo… Sve to postavlja upečatljiv dojam, iako Mobotu još uvijek trebaju pomoćni kotači.

Kao da snimka nije dovoljno upečatljiva, da ne kažemo i zastrašujuća, Japanci su otišli još i korak dalje: Motobotu su podarili dar govora i dječački glas te ga nazvali Valentino po svjetskom motociklističkom prvaku Valentinu Rossiju.

Ovaj elektronički Valentino tako govori: »Stvoren sam kao bih te nadmašio« i »svoje sposobnosti poboljšavam svakoga dana«. Jezivo. Ne spominje se hoće li se i (i)kada suočiti dva Valentina, ali video nekako upućuje na takvu mogućnost. Podsjetimo da i Rossi vozi Yamahu.

Kako bi se to dogodilo, robot ipak još mora malo trenirati, a u kompaniji ne požuruju stvari, već su odlučili biti temeljiti. Yamaha želi postići da njihov robot bude sposoban za vožnju motocikla pri brzinama većim od 200 km/h.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=4asCK8yamb0

(B. Ja.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni