Robot Buddy želi biti prijatelj vaše obitelji

Robot Buddy želi biti prijatelj vaše obitelji

Ovaj se robot s djecom može igrati skrivača te ih testirati na njihovim domaćim zadaćama. On također djeluje kao sredstvo za upoznavanje djece s robotikom i digitalnim svijetom

Tvrtka Blue Frog Robotics napravila je novog robota nazvanog Buddy (eng. prijatelj) koji je osmišljen kao pristupačni obiteljski pratilac. On pomaže u komunikaciji, koristi za zabavu i brine o starijim ukućanima. Riječ je o robotu podjednakih značajki kao prošlogodišnji model JIBO, koji je razvila ista tvrtka, jedina velika je razlika u tome što se Buddy može kretati, dok je JIBO statičan.

Buddy je montiran na tri kotača koji mu omogućavaju da se pomiče i okreće samostalno. Kreće se brzinom do 70 cm/s, a može se i odizati od zemlje do 1,5 cm visine, kako bi prešao niske stepenice, prijelaze između tepiha i električnih kabela.

Buddy može prikazati različite emoccije

Buddy može prikazati različite emoccije

Robot je visok 56 cm i težak 5 kg. Njime se upravlja uz pomoć 8-inčnog tableta, koji također djeluje kao njegovo lice i sučelje, ima kapacitet od 16 GB za lokalnu pohranu podataka te Wi-Fi i Bluetooth povezivost s niskim utroškom energije, dok mu baterija traje od 8-10 sati.

Zahvaljujući različitim senzorima Buddy se odlikuje različitim funkcionalnostima. Na raspolaganju ima kameru, ultrazvuk, infra-crvene i termalne senzore, senzor raspona, senzor temperature i detektore tla. Opremljen je ulazima, npr. za mikrofon, audio izlazima i zvučnicima.

Senzori mu omogućavanje izbjegavanje prepreka te može otkriti, prepoznati i pratiti predmete i lica, kao i čuti, govoriti, vidjeti i napraviti prateće pokrete glave. On može prepoznati govor i govoriti tekst, na francuskom i engleskom, dva predinstalirana jezika, a dostupne su nadogradnje na japanski, mandarinski kineski, korejski, talijanski, njemački, portugalski, španjolski i ruski jezik.

Kada se sve to zbroji, ispada kako je Buddy multi-talentirani momak. On može uspostaviti telefonski ili video poziv za svoje korisnik i pratiti ih pogledom ili ići uz njih, po potrebi. Buddy također može poslužiti kao kalendar, budilica i podsjetnik.

Kada korisnika nema kod kuće, Buddy može patrolirati kroz prostorije u kući te može detektirati požar, poplavu, provalnike ili bilo koju drugu neuobičajenu aktivnost. Korisnici mogu pristupiti Buddyju na daljinu i i kontrolirati ga popratnom iOS, Android ili Windows aplikacijom te pregledavati svoj dom kroz njegove “oči”. Buddy također može nadzirati rad kućanskih aparata i pratiti njihovu potrošnju energije.

Ovaj se robot s djecom može igrati skrivača te ih testirati na njihovim domaćim zadaćama. On također djeluje kao sredstvo za upoznavanje djece s robotikom i digitalnim svijetom.

U Blue Frogu kažu kako mogu pružiti i socijalnu interakciju za starije osobe, iako se to čini podosta smjelom izjavom. Puno realnije je da Buddy starijim osobama služi kao podsjetnik, otkriva eventualne padove i neobične situacije ili da ih jednostavno povezuje s članovima obitelji i prijateljima putem telefona, poruka ili videa.

Uz sve navedeno, Buddyjeva tehnologija je izgrađena na platformi otvorenog koda, što znači da se različiti programeri mogu uključiti u izgradnju novih aplikacija za njega. Hardver je također je modularan, s priborom kao što su ruke, koje se mogu npr. zamijeniti nosačem za video projektor.

Buddy je trenutačno predmet Indiegogo financijske kampanje. Pojedinci koji se odluče na zalog od 549 dolara dostavu robota mogu očekivati od svibnja 2016., bude li sve išlo prema planovima.

Reklamni spot za robota Buddy:

Pripremio: Boris Jagačić