Robin Williams pronađen mrtav

Robin Williams pronađen mrtav

Amerika i svijet, ljubitelji filma, tuguju danas za Robinom Williamsom, jednim od najboljih i najomiljenijih svjetskih glumaca, nenadmašnim komičarom koji je imao posebnu strast prema drami

Glumac Robin Williams (63), jedan od najvećih televizijskih i filmskih zvijezda, pronađen je mrtav u svom domu u sjevernoj Kaliforniji. Šerif okruga Marin izjavio je da sumnja kako je Williams počinio samoubojstvo, ali uzrok smrti je još uvijek pod istragom, a obdukcija će biti obavljena danas.

Njegova supruga Susan Schneider izjavila je kako je izgubila supruga i najboljeg prijatelja, a svijet jednog od svojih najomiljenijih umjetnika. „Srce mi je slomljeno“, rekla je Williamsova supruga.

Amerika i svijet, ljubitelji filma, tuguju danas za Robinom Williamsom, jednim od najboljih i najomiljenijih svjetskih glumaca, nenadmašnim komičarom koji je imao posebnu strast prema drami.

Rođen 21. lipnja 1951. u Chicagu Williams je kratko prije upisa 1973. na studij glume na njujorškom Juilliardu studirao političke nauke. Karijeru je počeo kao stand-up komičar, a slavu je stekao ulogom izvanzemaljca Morka u američkoj humorističnoj seriji Mork and Mindy koja se prikazivala od 1978. do 1982.

U serijama je često improvizirao dijaloge, a njegov visoki nazalni glas ubrzo je postao i njegov zaštitni znak. Prvu nominaciju za Oscara ostvario je za ulogu radijskog voditelja u ratnoj komediji iz 1987. Dobro jutro, Vijetname koja ga je lansirala među filmske zvijezde. Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u drami Dobri Will Hunting u kojemu glumi senzibilnog psihijatra dobio je 1997., a iste je godine, po izboru čitatelja američkog časopisa Entertainment Weekly proglašen najsmješnijim čovjekom na svijetu.

Obama: Nitko nije bio kao Williams

Poznat po izboru nekonvencionalnih uloga u komedijama i dramama, Williams je gledatelje osvojio ostvarenjima u Društvu mrtvih pjesnika, Kralju ribara, Svijetu po Garpu, Tatici u suknji, Popaju, Buđenjima, Ja ću budan sanjati i drugima.

Williams je godinama otvoreno govorio o svojoj borbi s alkoholom i ovisnosti o opijatima. Prošli je mjesec nekoliko tjedana proveo u Centru za borbu protiv ovisnosti u Minnesoti. Njegova agentica za tisak Mara Buxbaum potvrdila je da se glumac dugo borio s teškom depresijom.

Robin Williams ženio se tri puta i iz tih brakova ima troje djece.

Glumčeva smrt duboko je potresla njegove prijatelje i brojne kolege. Američki predsjednik Barack Obama Williamsovoj je obitelji uputio izraze sućuti. „Robin Williams bio je pilot, doktor, duh, dadilja, predsjednik, profesor, Petar Pan, i sve između toga. Ali nitko nije bio kao on. Svakoga čovjeka znao taknuti u dušu. Znao nas je i nasmijati i rasplakati“, poručio je Obama, dodavši da je Williams svoj golemi talent velikodušno dijelio s onima kojima je to bilo najpotrebnije, od američkih vojnika daleko od kuće do onih koji žive na društvenom rubu.

Redatelj Steven Spielberg kazao je da je Williams bio genij komedije, munja koja je izazivala grmljavinu smijeha. (hrt /zg-magazin)