Robert Manzon – zvijezda prvih sezona Formule 1

Robert Manzon – zvijezda prvih sezona Formule 1

Na današnji dan, 12. travnja 1917. rođen je francuski vozač Robert Manzon, zvijezda prvih sezona Formule 1. Manzon je rođen u Marseilleu, gdje je u početku radio kao mehaničar i tek po završetku Drugog svjetskog rata počeo se baviti utrkama.

Godine 1946. pobjeđuje u klasi na reliju Coupe des Alpes vozeći Simcu 8. Godinu dana kasnije, u dobi od 30 godina, debitiro je na trkaćoj pisti Cisitalijom D46. Službenim vozačem momčadi Gordini postaje 1947. Za momčad Gordini je vozio tijekom većeg dijela svoje karijere.

U to je vrijeme pobijedio u nekoliko manjih utrka, međutim, bolidi nisu bili ni dovoljno pouzdani ni dovoljno snažni za vrhunske rezultate pa je momčad bila u lošoj financijskoj situaciji.

Na  svjetskom prvenstvu debitira u drugoj utrci ikada, VN Monaka 1950. Iste godine osvaja dobre bodove na domaćoj Velikoj nagradi, a prvo postolje u Belgiji 1952. Ta mu je sezona zabilježena kao najbolja, a završio ju je na šestom mjestu u ukupnom poretku. Dvije godine kasnije, 1954. nakratko će napustiti momčad Gordini te će s privatnim Ferrarijem momčadi Louisa Rosiera na VN Francuske ponoviti najbolji rezultat karijere – treće mjesto.

Zadnju utrku za momčad Gordini vozio  je 1956. Od nastupanja se oprostio nakon 28 natjecanja. Uvijek je ostao podjednako popularan i cijenjen. Nakon smrti Joséa Froilána Gonzáleza 2013. bio je zadnji živući vozač iz prve sezone Formule 1.

Rober Manzon je preminuo u siječnju 2015. godine.

Pripremila: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni