Robert ili Roberta Cowell?

Robert ili Roberta Cowell?

Na današnji dan, 8. travnja 1918. godine rođen je britanski sportski vozač Robert Marshall Cowell. Od svoje rane mladosti pokazivao je interes za automobilizam i zrakoplovstvo.

Krajem 1930-ih počinje voziti utrke, a na početku Drugog svjetskog  rata bio je mobiliziran je u Britansko ratno zrakoplovstvo (RAF), gdje postaje vojni pilot. Nakon što je njegov avion srušen krajem 1944., preostalo vrijeme do kraja rata provodi kao zatvorenik u njemačkom logoru. Nakon rata i demobilizacije, posvećuje se automobilizmu i automobilističkim utrkama. Istovremeno proživljava tešku unutarnju borbu i traumu zbog proživljenog pada aviona kojim je upravljao u ratu.

Cowellova priča ne bi bila neobična i drugačija, postoje slične ratne i životne priče, da se on zapravo nije borio s vlastitim identitetom. Neprestano je bio razapet između osjećaja da je žena zarobljena u muškom tijelu i potrebe i očekivanja društva da živi životom muškarca. Izmučen u svojoj osobnoj borbi, odlučuje se na razvod braka od svoje supruge, i kroz pomoć psihoanalitičara okreće se ženskoj strani svoga bića. Godine 1951. odlučuje se na operaciju promjene spola. Bila je to prva operacija takve vrste ikad izvedena u velikoj Britaniji.

Robert postaje Roberta

Bilo je to zbogom Robertu i životu muškarca. Na životnu pozornicu stupila je Roberta Elizabeth Marshall Cowell. Nije joj bilo nimalo lako. Isprva je doživljavala neprihvaćanje koje joj je donijelo samo probleme. Zapala je i u financijsku krizu. Promjena spola početkom 1950-ih bila je šokovita i većini neshvatljiva, nerijetko pogrešno razumijevana kao oblik homoseksualnosti. Robertina hrabrost te život posvećen takozvanim muškim akativnostima doino joj je medijsku pozornost. Njezina je uloga bila pionirska u promjeni percepciije transrodnih osoba.

Neko vrijeme joj nije bilo dopušteno da nastupa i vozi utrke, međutim, svojom hrabrošću i upornošću ona se uspijeva nametnuti da ponovno počne voziti utrke. Upravo kao žena ostvaruje svoj najveći uspjeh, pobjedu na najstarijoj još uvijek postojećoj svjetskoj brdskoj utrci Shelsley Walsh 1957. Desetljećima nakon toga sudjeluje na britanskoj utrkivačkoj sceni.

Roberta Cowell umire 2011. godine u Londonu, u osami, a vijest o njezinoj  smrti objavljena je s dvije godine zakašnjenja.

Pripremila: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni