Rješavački šah u godini za nama

Iako je u 2012. godini izostao nastup hrvatske rješavačke reprezentacije na europskom i svjetskom rješavačkom prvenstvu, zabilježeni su odlični rezultati međunarodnog rješavačkog majstora Marka Filipovića na Prvenstvu Europe u Kijevu, gdje je osvojio 9. mjesto na samom Prvenstvu, te na pratećem Openu podijelio 5. mjesto s tadašnjim prvakom svijeta

Minulu 2012. godinu mogli bismo ocijeniti prilično uspješnom godinom hrvatskog rješavačkog šaha. Dobri rezultati i konstantan napredak postizani su na međunarodnom planu, ostvarena je dobra suradnja u regiji, a na domaćem planu nije nedostajalo rješavačkih natjecanja niti interesa za njih.

Udruga šahovskih problemista organizirala je stalne treninge kojima je održavana forma najboljih hrvatskih rješavača, a uglavnom je o treninzima skrbio mr.sc. Danko Gazarek, međunarodni trener FIDE.

Iako je u 2012. godini izostao nastup hrvatske rješavačke reprezentacije na europskom i svjetskom rješavačkom prvenstvu, zabilježeni su odlični rezultati međunarodnog rješavačkog majstora Marka Filipovića na Prvenstvu Europe u Kijevu, gdje je osvojio 9. mjesto na samom Prvenstvu, te na pratećem Openu podijelio 5. mjesto s tadašnjim prvakom svijeta.

U svibnju su na Beogradskom festivalu problemskog šaha zablistali međunarodni majstor Marko Filipović i fidemajstor Nikola Predrag, koji su u vrlo jakoj konurenciji osvojili 1. i 3. mjesto na Međunaordnom rješavačkom prvenstvu Srbije, a Marko Filipović bio je i ukupni pobjednik Beogradskog festivala. Marko Filipović bio je odličan i na međunarodnom rješavačkom turniru u Pardubicama gdje je bio drugi, odmah iza tadašnjeg svjetskog prvaka. Početkom godine najbolji hrvatski rješavači nastupili su uspješno na 8. ISC-u gostujući kod problemskih prijatelja u Ljubljani. Slovenski rješavači inače su redoviti sudionici gotovo svih hrvatskih međunarodnih rješavačkih natjecanja.

U rujnu je uz potporu Hrvatskog šahovskog saveza Udruga šahovskih problemista realizirala državno rješavačko prvenstvo u Rijeci. Na prvenstvu je nastupilo 10 rješavača, od čega petorica Riječana, a pobjednik je bio Ivan Bender, ispred međunarodnog majstora Marka Filipovića, fidemajstora Nikole Predraga itd. Volonterski sudac natjecanja: Dejan Glišić.

Suradnja sa savezom i udrugama

Rješavačka natjecanja organizirao je i Šahovski klub “Aer” iz Zagreba. Uz stručnu i tehničku pomoć Društva za šahovsku kompoziciju i zagonetaštvo Zagreb, ŠK “Aer” je organizirao godišnje natjecanje Rješavački kup “Branimirac – Zagreb 2012” u sklopu kojeg je održano 7 rješavačkih turnira na kojima je sudjelovalo 20 rješavača. Godišnji pobjednik je bio Marko Filipović, ispred Nikole Predraga, Branka Udovčića, Danka Gazreka, Ivana Bendera itd.

Krajem godine ŠK “Aer” je u suradnji s DŠKZ Zagreb i Udrugom šahovskih problemista organizirao pozivno rješavačko prvenstvo Zagreba na kojem je sudjelovalo osam rješavača prosječnog međunarodnog rješavačkog rejtinga od 2206 bodova. No zbog snježnog nevremena nije nastupila većina najavljenih gostiju iz inozemstva. Pobjednik je bio međunarodni majstor Marko Filipović ispred fidemajstora Nikole Predraga, Danka Gazareka itd. Volonterski sudac i direktor natjecanja: Dejan Glišić.

Ovi su zagrebački turniri dobivali podršku od strane Mjesnog odbora “Petar Krešimir IV.” u Zagrebu, Gradske četvrti Donji grad i Gradske skupštine Grada Zagreba. Nažalost, u 2012. godini oprostili smo se od hrvatskog rješavačkog reprezentativca, međunarodnog šahovskog majstora Hrvoja Messinga, koji je preminuo 10. siječnja 2012.

Tijekom cijele 2012. godine hrvatski rješavači i spomenute udruge, izražavali su volju i spremnost za suradnju s Hrvatskim šahovskim savezom i njegovim udruženim članicama.

Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni