Ritam Afrike, ritam Jamajke

Ritam Afrike, ritam Jamajke

„S obzirom na način izrade i vrstu drva koje se koristi u izradi, bubnjevi proizvode različite zvukove. Bubnjeve bismo mogli podijeliti na muške i ženske. Jedan uvijek proizvodi više tonove i on bi bio ženski, a jedan proizvodi dublje tonove i on bi bio muški. To je posebno naglašeno na jamajkanskim bubnjevima. Tako se kod njih prilikom izrade stavlja ovnova koža na muški bubanj i koža od koze na ženski bubanj“, objašnjava nam razliku između bubnjeva Borić.

Marko Borić se bavi izradom i sviranjem afričkih i jamajkanskih bubnjeva. Naša je ekipa došla u posjet njegovom pravom malom studiju, koji je kako to obično kod glazbenika biva, smješten u preuređenoj garaži obiteljske kuće u Sesvetama. Prvo je prije 10-ak godina započeo sa sviranjem, a onda je odlučio kako bi bilo najbolje da svoje bubnjeve počne sam izrađivati.  „Uvijek sam bubnjao po nekim kantama i tako je zapravo sve to krenulo. Roditeljima to nije bilo ništa čudno jer su navikli na moje neuobičajene hobije. Oni nisu imali izbora jer me bubnjanje veselilo. Puno sam puta bio u prilici da sviram na običnim bubnjevima, no to me nikada nije zanimalo. Mene su oduvijek zanimali afrički i jamajkanski bubnjevi, koje se teško kod nas moglo nabaviti. Jednostavno nisam imao izbora i morao sam ih početi sam izrađivati“, reći će Borić.

„U Zološkom vrtu grada Zagreba sam također održavao radionice i edukacije iz bubnjanja. U Sopnici ću uskoro početi raditi s djecom s posebnim potrebama, a tamo sam također radio s djecom koja imaju poremećaje u ponašanju. Bubnjanje je idealno za takve poremećaje“, smatra Borić.

Svaki je poseban

Marko_Boric_jamajkaVrlo brzo mladi bubnjar se javio susjedu stolaru, koji mu je pomogao u izradi drvenog dijela samog bubnja, a po potrebi je uskakao i njegov otac, automehaničar po struci. „S vremenom sam počeo sastavljati bubanj, a kod susjeda na stroju sam pilio daske za izradu.“, pojašnjava Borić. Za izradu gotovog bubnja treba mu oko tjedan dana, a reći će kako je tu najvažnija strpljivost. „Čeka se da se letvice posuše, zatim se one lijepe pa slijedi bojanje. Na kraju dolazi koža“, ukratko opisuje proces izrade bubnja Borić.

Iako se na prvi pogled bubnjevi čine sličnim, Borić nam je objasnio kako je svaki bubanj drugačiji. „S obzirom na način izrade i vrstu drva koje se koristi u izradi, bubnjevi proizvode različite zvukove. Bubnjeve bismo mogli podijeliti na muške i ženske. Jedan uvijek proizvodi više tonove i on bi bio ženski, a jedan proizvodi dublje tonove i on bi bio muški. To je posebno naglašeno na jamajkanskim bubnjevima. Tako se kod njih prilikom izrade stavlja ovnova koža na muški bubanj i koža od koze na ženski bubanj“, objašnjava nam razliku između bubnjeva Borić. Za njega ne postoji prepreka koju ne bi mogao preći kako bi izradio bubanj. Tako da po potrebni materijal često znade otići i do Zaboka, gdje nabavlja kožu koja mu je potrebna za izradu bubnja.

Napuštanje benda

Naš je sugovornik nastupao i u jednom bendu, no kaže kako mu je s vremenom došlo do zasićenja. „Tada sam odlučio da će se maknuti iz benda i posvetiti se isključivo izradi bubnjeva i davanju poduka“, priznaje bubnjar. Danas jednom tjedno drži grupne poduke iz bubnjanja. Iz malenog glazbenog studija tada odzvanjaju zvukovi afričkih i jamajkanskih bubnjeva. Prilika je to za djecu i za odrasle da nauče nešto o ovim neuobičajenim glazbenim instrumentima. Borić je surađivao i s Narodnim sveučilištem Sesvete, gdje je tijekom školskih praznika održavao radionice. Mladi bubnjar je po struci veterinar i reći će kako izrada bubnjeva definitivno nema veze sa strukom.

Marko_Boric3„Radio sam u struci u Zološkom vrtu grada Zagreba. Tamo sam također održavao radionice i edukacije iz bubnjanja. U Sopnici ću uskoro početi raditi s djecom s posebnim potrebama, a tamo sam također radio s djecom koja imaju poremećaje u ponašanju. Bubnjanje je idealno za takve poremećaje“, smatra Borić. On je u potrazi za poslom u struci, a vrijeme bez posla krati bubnjanjem i izradom bubnjeva. „Svoje oglase najčešće stavljam na internetsku stranicu Njuškala. Htio bi nastaviti izrađivati bubnjeve i održavati radionice. Želja mi je da se usavršim u izrađivanju bubnjeva, ali i ostalih instrumenata“, otkrio nam je svoje planove Borić. Naime, mladi bubnjar do sada je izradio i kalimbu, tradicionalni afrički instrument, ali i razne šuškalice. Želja mu je da se u budućnosti okuša i u izradi instrumenata od gline, ali i da možda jednoga dana posjeti Afriku i Jamajku.

(V. Vukoje)

 

 

Komentari su zatvoreni