RIT Croatia obrazuje za karijeru

RIT Croatia obrazuje za karijeru

„Da bi se neke stvari mogle primijeniti u praksi moraju se svladati neki teoretski alati, ali primarni pristup svih naših programa je da se ne uči radi teorije nego kako to primijeniti u praksi. Predavanja su povezana s praksom. Studenti prolaze kroz obveznu stručnu praksu maksimalno od 800 do 1 200 sati“, ističe prodekanica Guszak-Cerovečki

Ivana Vranješ

Ulaganje u obrazovanje je temelj budućnosti društva. Kvalitetno obrazovanje može biti put do uspješne karijere pojedinca. Takvo obrazovanje nudi RIT Croatia, jedini američki koledž u Hrvatskoj koji je dio prestižnog privatnog sveučilišta u SAD-u – Rochester Institute of Technology. RIT Croatia nalazi se na dvije lokacije, u Dubrovniku i Zagrebu.

Upisi su u tijeku, a ambiciozni i kreativni studenti koji žele drugačije obrazovanje, ono koje obrazuje za karijeru mogu polagati prijemni ispit do 15. kolovoza.

Na studiju se izvode tri preddiplomska stručna studija.

U Zagrebu su to: Informacijske tehnologije/ Web and Mobile Computing, Međunarodno poslovanje/ International Business te Master of Science program Service Leadership and Innovation. U Dubrovniku se pak može birati između slijedećih studija: Informacijske tehnologije/ Web and Mobile Computing te Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima/ Hospitality and Tourism Managment.

Nastava na engleskom jeziku

Programi i nastavni planovi RIT Croatia u potpunosti su usklađeni s visokim standardima obrazovanja i akademskim programima američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology. Nastava se izvodi na engleskom jeziku. Predavači su profesori s bogatim profesionalnim i stručnim iskustvom. Studij na RIT Croatia studentima nudi dinamično internacionalno okruženje, individualizirani pristup, rad u malim grupama, poslovno umrežavanje tijekom studiranja, interaktivna predavanja, adekvatnu pripremu za poslovni svijet, fokus na razvoj praktičnih znanja.

Po završetku četverogodišnjeg preddiplomskog stručnog studija diplomanti dobivaju dvije diplome, američku koju dodjeljuje Rochester Institute of Technology i hrvatsku diplomu izdanu od RIT Croatia.

Prodekanica RIT Croatia dr. Irena Guszak-Cerovečki osvrnula se početke njegovog rada. “Početkom 1990-tih godina, tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH odlučilo je potaknuti osnivanje privatnih visokoobrazovanih institucija u Hrvatskoj i u tom procesu je izabralo kao partnera prestižni Rochester Institute of Techology u Rochesteru u državi New York na kojem studira oko 19 tisuća studenata iz stotinjak zemalja svijeta. Trenutno oko 125 tisuća RIT-ovih diplomanata rade diljem svijeta“, rekla nam je prodekanica Guszak-Cerovečki. Dodala je kako je RIT Croatia počeo s radom 1997. godine kao Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT) u Dubrovniku, a u Zagrebu počinje s radom 2011. godine te 2013. mijenja naziv u RIT Croatia kako bi se jasnije istaknula povezanost s uglednim američkim sveučilištem u Rochesteru.

Irena Guszak-Cerovečki

„Da bi se neke stvari mogle primijeniti u praksi moraju se svladati neki teoretski alati, ali primarni pristup svih naših programa je da se ne uči radi teorije nego kako to primijeniti u praksi. Predavanja su povezana s praksom. Studenti prolaze kroz obveznu stručnu praksu maksimalno od 800 do 1 200 sati“, istaknula je prodekanica Guszak-Cerovečki. Aktivnosti studenata ocjenjuju se cijele godine, za svaki predmet aktivnosti nose određeni broj bodova. Stoga studenti održavaju brojne prezentacije, sudjeluju u individualnom i grupnom radu te u raznim projektima. Prodekanica je rekla kako su studenti uključeni i u mnogobrojne izvannastavne aktivnosti.

Aktivan doprinos zajednici

„Jedan veliki dio tih aktivnosti odnosi se na doprinos zajednici, što je američka tradicija. Svake godine se organizira Community Service Day, gdje studenti brucoši osmišljavaju projekte. Jedne godine smo pomagali dječjem domu te domu za starije i nemoćne, a ove godine azilu za životinje. Studenti se u sklopu Studentskog vijeća uključuju i u razne klubove od sportskih klubova do onih koji se bave umjetnošću. Postoji mogućnost uključivanja u klubove ovisno o interesu studenata, a profesori im daju podršku. Osim toga, studenti sudjeluju u natjecanjima velikih korporacija kao što su L’Oréal i Henkel“, istaknula je prodekanica Guszak-Cerovečki. Što se tiče zaposlenja diplomanti RIT Croatia postigli su impresivne rezultate, jer diploma je jednako cijenjena kod poslodavaca u Hrvatskoj, ali i regiji, Europi i svijetu.

„Primjerice, 80 posto diplomanata iz generacije 2017. našlo je zaposlenje unutar šest mjeseci nakon diplome. Rade u raznim institucijama, u više od 40 zemalja svijeta. Rade u uslužnim djelatnostima, obrazovanju, bankarstvu, neprofitnom sektoru, prodaji, marketingu. Rade u Erste banci, Ikei, Atlantic Grupi, Hrvatskom Telekomu, Vipnet-u, Nestleu kao account manageri, razvojni i projektni menadžeri, razvijači softvera, voditelji marketinga i financija“, dodala je prodekanica RIT Croatia.

Voditeljica upisa Ivana Silić je rekla kako se ove godine na RIT Croatia planira upisati 250 studenata. Ukupno na kampusu u Dubrovniku i Zagrebu studira više od 800 studenata, a interes je iz godinu u godinu sve veći, kako studenata iz Hrvatske, tako i iz Amerike, Kanade, regije te europskih zemalja. Najveći interes studenata je za Međunarodno poslovanje, ali dobra karijera se može ostvariti i s Informacijskim tehnologijama.

Svi kandidati prolaze intervju

„ Na RIT Croatia mogu se upisati svi nakon srednjoškolskog obrazovanja, ali se prebacuju i studenti s drugih fakulteta. Kroz upisni proces svi kandidati moraju proći i intervju. Na temelju rezultata u srednjoj školi i intervjua donosi se uvjetna odluka o upisu i nakon što maturiraju kandidati stječu uvjete za formalni upis. Bitno je za istaći kako nam mjerilo nisu samo ocjene, nego gledamo cjelovitu osobu. Imamo studente koji nisu briljirali u srednjoj školi, ali su nagrađivani kao inovatori, imaju velike uspjehe u programiranju i u nekim aktivnostima. Postoji niz upisnih procesa, ovisno o roku kada se studenti upisuju. Studenti iz inozemstva ne moraju polagati prijemni ispit, gledaju se ocjene srednje škole, pišu esej uz obavezni intervju“, pojasnila je Silić. Naglasila je kako postoji mogućnost stipendija koja se osigurava pri upisu, a studenti se za nju mogu prijaviti na više načina.

Ivana Silić: Bitno je za istaći kako nam mjerilo nisu samo ocjene, nego gledamo cjelovitu osobu. Imamo studente koji nisu briljirali u srednjoj školi, ali su nagrađivani kao inovatori, imaju velike uspjehe u programiranju i u nekim aktivnostima

„Stipendije se dodjeljuju na temelju uspjeha u srednjoj školi, odlikašima se automatski odobravaju stipendije od 4000 eura. Uzima se u obzir i uspjeh na natjecanjima iz engleskog jezika i matematike te najbolji kandidati dobivaju stipendije u različitim iznosima. Veći dio studenata se prijavljuje na financijsku potporu na temelju financijskih primanja u obitelji i tu se radi procjena. Studentima se daje iznos koji pokriva školarinu,od 10 do 50 posto ukupne školarine. Stipendiju u obliku popusta na školarinu daje matično sveučilište u Americi. Dodatno u toku školovanja studenti se mogu prijaviti za stipendiju na temelju uspjeha i mogu ostvariti stipendiju do tisuću eura za sljedeću akademsku godinu“, dodala je Silić.

Na RIT Croatia, gdje studenti nisu brojka, već se cijeni njihovo kritičko razmišljanje imaju planove za budućnost. Zasada su dovoljne dvije lokacije u Hrvatskoj, ali RIT Croatia planira razvoj novih programa.

Jedna od diplomantica koledža RIT Croatia je Nina Mimica koja je već sa 16 godina imala izuzetnu sreću da su joj roditelji ispunili želju za jednogodišnjom srednjoškolskom razmjenom u Americi.

„Tada sam istinski zavoljela školu, profesore sa stavom mentora koji su tu radi učenika da ih razviju u bolje i pametnije ljude – interaktivnost, sustav u kojem postoji i provodi se mentorstvo, poticanje učenika da budu (pro)aktivni građani kroz društveno odgovoran rad i integracija spomenutog u školsku svakodnevicu, dodatne školske aktivnosti i sadržaje koji su na dispoziciji svima i samo čekaju da ih netko zgrabi, bilo da je riječ o umjetničkim grupama ili sportskom sadržaju. Svojom voljom, vlastitom organizacijom i roditeljskom podrškom sam u Americi ostala i četvrtu godinu srednje škole i tamo maturirala. Kad je došlo vrijeme fakulteta, razmatrala sam više različitih opcija i u Americi i Hrvatskoj, a odluka za RIT je Croatia je pala pošto mi je omogućavao taj tip/model školovanja koji mi se svidio i to po povoljnijoj cijeni od Amerike, u blizini roditelja i prijatelja“, rekla za ZG-magazin Nina Mimica. Što se tiče iskustva te kakva je znanja stekla kroz praksu i teoriju, naglasila je kako konstantna prilika za praktičnu aplikaciju naučenih teorijskih znanja je ono što koledž RIT Croatia razlikuje od mnogih drugih. Pri tome konkretno misli na projekte kojima je krajnji rezultat bio na primjer izrada poslovnog plana, razvoj novog proizvoda ili komunikacijske strategije, timsko ili samostalno predstavljanje.

Stjecanje konkretnih znanja

Nina Mimica koja je maturirala u SAD-u oduševljena je tamošnjim obrazovnim sustavom

Mimica je istaknula da izloženost ovakvom tipu rada kroz četiri godine fakulteta razvija konkretna znanja koja svi kasnije susrećemo u poslovnom svijetu,na primjer kros-funkcionalna timska suradnja, menadžment kadrova i vremena, projektno vođenje, vodstvo zaposlenika, prezentacije. Dodala je da obvezna stručna praksa daje mogućnost aplikacije stečenog teorijskog znanja u pravom poslovnom okruženju i omogućuje dodatno obogaćivanje životopisa praktičnim projektima.

Za vrijeme studija Mimica je obavila tri stručne prakse, prvu u sektoru marketinga turističke agencije Generalturis u trajanju tri mjeseca, drugu u sektoru prodaje five star / five diamond resorta u Coloradu, u trajanju od jedne godine i treću u sektoru marketinga Hrvatskog Telekoma u trajanju od tri mjeseca. Za vrijeme prakse naučila je mnogo – iskusila je poslovni svijet, stekla praktično znanje od kolega, stvorila mrežu kontakata,izgradila reference s aktivnostima na kojima je radila koje će joj kasnije koristiti, izbrusila je svoje kvalitete, ali i smanjila mane. Njezin prvi posao bio je u marketinškoj agenciji Digitel& u odjelu s klijentima te jedan od glavnih klijenata je bio i Hrvatski Telekom, a neke od dnevnih kontakata su bile i njezine mentorice sa stručne prakse. Tijekom kasnijeg natječaja za voditelja razvoja proizvoda u Hrvatskom Telekomu svoju stručnu praksu u toj kompaniji navela je kao vrijednu i konkretnu referencu temeljem koje je njezin trenutni poslodavac mogao dodatno ocijeniti njezin profil i rad.

„Do sada sam radi edukacije i posla živjela na osam različitih lokacija, gradova, država. Danas radim u Hrvatskom Telekomu kao konzultant za strategiju i marketing proizvoda kroz Deutsche Telekom grupaciju u Europi. Mora vas interesirati edukacijsko polje u kojem koledž nudi edukaciju. Ako je tome tako, svakako ga razmotrite kao opciju, vjerujem da sam svojim primjerom uspjela dočarati zašto. Koledž vidim kao kvalitetnu platformu kroz koju se mlada osoba može razvijati i nagrađivati. Pogotovo ako ste all in vrsta osobe, sigurna sam da ćete zaista uživati i moći rasti u okruženju koje nudi mnogo, na vama je da (sve)te prilike zgrabite“,poručila je budućim studentima Nina Mimica.

Školarina (preddiplomski stručni studij)

Puna školarina za akademsku godinu 2018/2019. iznosi 6.200,00 eura za 12-17 semestralnih kredita. Puna školarina za jedan semestar akademske godine 2018/2019. iznosi 3.100,00 eura za 12-17 semestralnih kredita. Cijena za 1 semestralni kredit iznosi 258,33 eura.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni