Rinspeed Σtos: Vizija budućnosti

Rinspeed Σtos: Vizija budućnosti

Dok je automobil zadužen za vožnju, letjelica može obavljati druge poslove za vas, poput preuzimanja proizvoda kojeg ste naručili putem interneta, a ima i mogućnost fotografiranja. Ako ste zapeli u prometu, možete poslati dron da npr. pokupi hranu

Svake godine švicarska kompanija Rinspeed na salonu automobila u Ženevi otkriva svoje posve nove buduće koncepte automobila. Prošle godine su predstavili potpuno robotsko autonomno vozilo nazvano Budii te električni mini automobil na šest kotača.

Tako će u sljedećoj godini na na Consumer Electronics Showu predstaviti automobil, koji između ostaloga, na stražnjem dijelu ima i prostor za slijetanje dronova. Automobil se zove Σtos, a kao i prethodna Rinspeed izdanja, zanimljiv je, čudan i potiče na razmišljanje.

»Velike će inovacije u budućem automobilskom inženjeringu dolaziti iz digitalnog svijeta. To je i razlog zašto su svi veliki proizvođači i dobavljači prisutni na Consumer Electronics Showu«, kazao je Frank Rinderknecht, šef Rinspeeda.

Njihovi ludi automobili budućnosti nikada nisu realizirani, ali oni otkrivaju dizajn i tehnologije izvan konvencionalne prakse, uvođenjem novih ideja i ubrzavanjem materijalizacije postojećih inovacija. U 2014. godini, Rinspeed je otkrio svoju viziju autonomne unutrašnjosti vozila oko godinu dana prije velikih imena kao što su Mercedes i Italdesign Giugiaro, što dokazuje kako njihove ideje nisu samo fantazija.

Dizajnerski eksperimenti

Σtos nastavlja evoluciju svojih izdanja, s eksperimentiranjima u dizajnu i s velikim brojem suvišnih naprava koje će iznenaditi svakoga. Poput njegovih prethodnika, Σtos sadrži prilagodljiv autonomni interijer s pomičnim upravljačem. U ovom slučaju, volan se savija i uvlači u ploču s instrumentima – tako da uopće nema podsjetnika na zastarjelu praksu »ručne vožnje«.

rinspeed-etos-concept-unutraDizajn interijera je samo skromno ažuriranje od Budii i XChange koncepata, ali novost se nalazi izvan automobila. Rinspeed slijedi Renault u izradi automobila koji koristi bespilotnu letjelicu (dron) kao proširenje mogućnosti između branika gdje je smješten prostor za slijetanje.

Dok je automobil zadužen za vožnju, letjelica može obavljati druge poslove za vas, poput preuzimanja proizvoda kojeg ste naručili putem interneta, a ima i mogućnost fotografiranja. Ako ste zapeli u prometu, možda možete uštedjeti nešto vremena i poslati dron da pokupi hranu ili nešto drugo što vam je u tom trenutku potrebno.

U Rinspeedu definitivno imaju drugačiji pogled na prednosti tehnologije, iako su informacije o novom automobilu još nepotpune, s velikim iščekivanjem čekamo predstavljanje Σtosa u siječnja u Las Vegasu. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni