Rimac: Potrebno je proaktivno raditi na privlačenju investicija u automobilsku industriju

Rimac: Potrebno je proaktivno raditi na privlačenju investicija u automobilsku industriju

Američka gospodarska komora (AmCham) i Jutarnji list u utorak su organizirali konferenciju Croatia e-mobility Forum, kojom se željela potaknuti rasprava o izazovima velike tranzicije na električni pogon.

Na tribini se direktor tvrtke Rimac automobili, Mate Rimac osvrnuo na ulaganje u autoindustriju i načine kako Hrvatska može privući takva ulaganja.

Naglasio je da autoindustrija stalno raste, 2000. godine je proizvedeno 56,3 milijuna automobila, a danas ih je proizvedeno gotovo 100 milijuna.

Upozorio je da je automobilska industrija u Hrvatskoj vrlo slaba. Naime, sve velike investicije u zadnjem desetljeću su zaobilazile Hrvatsku jer je, kako je rekao, u nas izostala proaktivnost.

Rimac je pojasnio da je prvi val investicija otišao u Poljsku, Češku, Mađarsku i Sloveniju, a drugi u Slovačku, Rumunjsku i Bugarsku.

„Hrvatska ima manje od milijardu dolara prihoda iz autoindustrije, dok Češka ima 41 milijardu dolara prihoda. Hrvatska ima manje od 0,1 posto BDP-a od te industrije, a Češka više od 5 posto“, rekao je Rimac. Dodao je da u neke zemlje drugi proizvođači automobila ulažu, jer one nemaju svoju auto industriju, kao što je i Slovačka.

„U Slovačku drugi proizvođači automobila ulažu više od 2,5 milijardi dolara, a u Češku gotovo 5 milijardi dolara“, izjavio je Rimac.

Naglasio je da se investicije mogu privući u autoindustriju proaktivnim mjerama. „Engleska ima dobar program za autoindustriju i radi proaktivno. Riječ je o centrima za istraživanje pogonskih sustava, a rade staze za testiranje“, naveo je Rimac.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni