Rijekom prodefiliralo više od 10.000 maškara

Rijekom prodefiliralo više od 10.000 maškara

Povorka je i ove godine imala podosta sudionika iz inozemstva – 10 je grupa došlo iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a po prvi je put sudjelovala i jedna grupa iz SAD-a – službeni orkestar američke ratne mornarice za područje Europe s glazbenicima – vojnicima stacioniranim u Napulju

Nakon mjesec dana intenzivnog maškaranja, plesanja i pjevanja, sportskih aktivnosti, koncerata, gastronomskih užitaka, najslađe dječje povorke i niza humanitarnih događanja u nedjelju je u Rijeci održana spektakularna završnica Riječkog karnevala 2015. Nepreglednoj međunarodnoj povorci od 112 grupa i s oko 10.000 sudionika trebalo je više od osam sati da prođe cijelom rutom i pokaže se rekordnom broju Riječana i gostiju koji su iskoristili sunčanu nedjelju i spustili se na Korzo kako bi doživjeli jedinstveno okupljanje najnevjerojatnijih likova i alegorija iz svakodnevnog života.

rijecki-karneval-morciciU povorci se tako moglo vidjeti zumba – sumo boraca, veselih vrtnih patuljaka, pilića, limuna, kaktusa i rajskih ptica, ovaca, bombona, afričkih plemena, astronauta, morčića, snjegovića, vanzemaljaca i još bezbroj ostalih kreativnih i s ljubavlju izrađenih maski te čak 80 alegorijskih kola. Na začelju povorke sve je tjerala naprijed jedna od uvijek najatraktivnijih grupa i čuvara maškarane tradicije – Halubajski zvončari. Kad su i oni odzvonili svoj đir po Korzu, odzvonilo je i Pustu koji je u režiji grupe Pom- F-Ri spaljen u ceremoniji na moru.

Video prijenos u 68 zemalja

Povorka je i ove godine imala podosta sudionika iz inozemstva – 10 je grupa došlo iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a po prvi je put sudjelovala i jedna grupa iz SAD-a – službeni orkestar američke ratne mornarice za područje Europe s glazbenicima – vojnicima stacioniranim u Napulju (Italija). Uz to, kao i svake godine, grupa studentske udruge AIESEC-u svojim je redovima imala članove iz raznih europskih zemalja. Iz raznih dijelova Hrvatske, međunarodnu je karnevalsku povorku pohodilo 12 grupa.

Osim Riječana i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji došli vidjeti povorku, uživo su je pratile i grupe turista iz Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije…, ali i iz dalekog Japana. Uz podršku tvrtke Multilink, Međunarodna karnevalska povorka se putem interneta prenosila u cijelome svijetu, točnije u 68 zemalja te je zabilježeno više od 17.097 pregleda video prijenosa. Od ove se godine povorku moglo gledati i preko YouTube kanala Riječkog karnevala, a bilo je oko 2.500 pregleda prijenosa povorke. Za sve koji su propustili doći na Korzo ili gledati povorku online, snimku mogu pogledati na stranici www.rijecki-karneval.hr, a propušteno će se moći nadoknaditi i putem reportaže koja će se emitirati u utorak 17. veljače u 21 sat na HTV2.

Maškare su ključ Grada vratile gradonačelniku Rijeke, maske su skinute, ali samo privremeno, do sljedećeg petog godišnjeg doba.

Riječni karneval proglašen jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni