Rijedak susret s neobičnom vrstom: Upoznajte morskog vraga

Rijedak susret s neobičnom vrstom: Upoznajte morskog vraga

Treba napomenuti da je riječ o radoznaloj i dobroćudnoj vrsti, koja nije jestiva

Istraživači Instituta Plavi svijet s Visa ovih su dana u području Jabučke kotline naišli na neuobičajenog gosta u Jadranu – goluba uhana, ribu iz porodice pravih raža, zbog dvaju rogova poznatu i pod imenom morski vrag. Riječ o ribi koja može imati raspon peraja i do 5, 5 metara i oko 300 kilograma težine, čime spada u najveće rbe Jadrana. Iako je sve do nedavno smatran rijetkim posjetiteljem, istraživači su ustanovili da je on u otvorenom dijelu Jadrana redovito prisutan tijekom toplijeg dijela godine.

Dr. sc. Draško Holcer iz Instituta izjavio je za HRT da je riječ o vrsti koja voli interakciju sa predmetima koji su joj u moru zanimljivi, a ovaj put je to bio brod s istraživačkom ekipom. Nakon što su opazili dva uhhana, istraživači su skočili u more i s njima zaplivali, a u tome ih nije odvratila ni činjenica da ove ribe na kraju repa imaju otrovnu bodlju.

Primjerci na koje su naiši imali su raspon peraja od oko 3 metra. Premda je riječ o velikoj vrsti uhani su u Jadranu u posljednjih 150 godina viđeni svega 15-ak puta. Najnoviji podaci Plavog svijeta kažu da tih vragova u našem moru ipak ima više nego što se mislilo, pa tako procjenjuju da ljeti u potrazi za planktonom u Jadran zađe oko 3500 uhana. Stoga bi ovakvih susreta moglo biti još. Treba napomenuti da je riječ o radoznaloj i dobroćudnoj vrsti, koja nije jestiva.

(boja / hrt)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni