Riječi koje su ušle u povijest: “Obadva, obadva, oba su pala!”

Riječi koje su ušle u povijest: “Obadva, obadva, oba su pala!”

Legendarni hrvatski operni pjevač i skladatelj svjetskoga glasa Vladimir Ruždjak rodio se 21. rujna 1922. u Zagrebu, u kojem je i umro 1987. godine

Dogodilo se na današnji dan, 21. rujna:

1905. – Popularni Spectator, Ive Mihovilović, rodio se 21. rujna 1905. u Premanturi, a umro 1988. u Zagrebu. Jedan je od najistaknutijih i najplodnijih hrvatskih novinara i publicista. Pokretač je i urednik Vjesnika u srijedu. Od 1961. do 1987. u Večernjem listu gotovo je svakodnevno pisao vanjskopolitičku rubriku pod pseudonimom Spectator, a bio je sinonim za ažurnost, objektivnost i točnost.

1922. – Legendarni hrvatski operni pjevač i skladatelj svjetskoga glasa Vladimir Ruždjak rodio se 21. rujna 1922. u Zagrebu, u kojem je i umro 1987. godine. Karijeru je gradio u Zagrebu i Hamburgu, u kojem je imao više od 2500 nastupa. Bio je prvak Zagrebačke opere i državne opere u Hambrugu. Od 1962. do 1964. nastupao je u Metropolitanu u New Yorku.

1991. – Šibenski branitelj Filip Gaćina je 21. rujna 1991. na nebu iznad Šibenika srušio dva neprijateljska borbena zrakoplova. Kada je vidio da iz ova zrakoplova suklja gust dim, od sreće je povikao danas legendarnu izreku. »Obadva, obadva, oba su pala!« Rušenjem tih dvaju zrakoplova digao je moral hrvatskih branitelja na borbenim položajima u cijeloj zemlji. Nažalost, poginuo je 1998. tijekom razminiranja.

1991.Okupirana Petrinja: U večernjim satima 21. rujna 1991. i posljednji hrvatski branitelji odlaze na lijevu obalu Kupe kod Bresta, a u grad ulaze razularene horde neprijateljskih srpskih vojnika. Agresija JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Petrinju počela je 19 dana prije, a vojna nadmoć JNA, uz podršku oklopnih jedinica i ratnog zrakoplovstva, rezultirala je padom ovog starog hrvatskoga grada. Petrinja je oslobođena tek nakon četiri godine, u ljeto 1995., vojno-redarstvenom akcijom Oluja.

19. g. pr. Kr. – Umro pjesnik Vergilije (rođen 15. 10. 70. g. pr. Kr.), najpoznatiji po epskom djelu Eneidau 12 svezaka u kojem, prema uzoru na Ilijadu i Odiseju, govori o Eneju, praocu Rimljana.

1792. – FRANCUSKA: Zaključkom revolucionarne skupštine ukinuta je monarhija; Kralj Luj XVI. je svrgnut.

1832. – Umro škotski pjesnik i pripovjedač Walter Scott (rođen 15. 8. 1771.)., utemeljitelj povijesnog romana; neko je vrijeme barun u grofoviji i u svojim romanima (Ivanhoe, Waverley) oživljava škotsku povijest; snažno utječe na V. Hugoa i H. de Balzaca.

1860. – U Frankfurtu na Majni umro filozof Arthur Schopenhauer (rođen 22. 2. 1788.), jedan od prvih i nemilosrdnih Hegelovih kritičara koji svijet opisuje slijepom voljom, voljom prema životu (Svijet kao volja i predstava).

1937. – Profesor engleskog jezika na sveučilištu u Oxfordu, te jedan od najmaštovitijih pisaca u povijesti, J. R. R. Tolkien, 1937. godine izdao je svoju prvu knjigu – Hobbit. Iako zamišljen kao roman za djecu, Hobbit je vrlo brzo stekao popularnost i među odraslima. Priča prati uzbudljive dogodovštine Bilba Bagginsa i njegovih suputnika na putu prema planini Erebor na kojoj obitava zmaj Smaug. Uz plejadu fantastičnih bića, napetih pustolovina i fenomenalnan stil pisanja priča je stekla veliku popularnost, a publika je tražila još. Kao posljedica toga napisan je i u tri sveska izdan epski fantastični roman Gospodar prstenova. Sve ostalo spada u književnu, ali i filmsku povijest. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni