Ribić: Vlada nas je sve izdala

Ribić: Vlada nas je sve izdala

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji je napao Vladu da je izdala sve osim bankara, MMF-a i krupnog kapitala, poručio je da radnicima ne treba ovakva vlast te da je Hrvatskoj potrebna treća politička opcija

Na glavnom zagrebačkom trgu četiri sindikalne središnjice organizirale su prvosvibanjski prosvjed na kojem se okupilo oko između 15 i 20 tisuća prosvjednika. Pod parolom „Mijenjajte smjer“ s govornice su se obratili Banskim dvorima.

Sindikalni čelnici upozorili su Vladu da joj je to posljednja šansa za zaokret u ekonomskoj politici, inače nakon 1. srpnja može početi razmišljati o prijevremenim izborima. Osim prijetnji upućenih vladajućoj koaliciji, predsjednici pet sindikalnih središnjica kritizirali su i oporbeni HDZ, poručujući mu da će sindikati dobro paziti što radi.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, koji je napao Vladu da je izdala sve osim bankara, MMF-a i krupnog kapitala, poručio je da radnicima ne treba ovakva vlast te da je Hrvatskoj potrebna treća politička opcija.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozvao je radnike i sindikate da ne dopuste da ih itko podijeli. Istina je da su radnici u realnom sektoru gubili posao i plaće, ali to nije razlog da se zaposlenima u javnom sektoru nasilno oduzimaju prava, poručio je Novosel.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (HNS) Krešimir Sever upozorio je da zemlja tone u rezignaciju i beznađe zbog Vladine politike. Nije nas ovdje okupila oporba, nego jad, bijeda i besperspektivnost u koju nas guraju premijer Zoran Milanović i njegova vlast, rekao je Sever.

Inače, premijer Milanović bio je meta žestokih prozivanja s govornice na Jelačićevu trgu, ali i zvižduka okupljenog mnoštva. Sindikalni čelnici optužili su ga da je izdao radništvo, socijalnu državu, svoje birače i ideju socijaldemokracije te da služi samo interesima krupnog kapitala i banaka.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević nazvao je bankare “kriminalcima i gulikožama” te je zatražio da Vlada jače oporezuje banke po uzoru na EU. Sindikati su također zatražili da se najviša stopa poreza na dohodak ponovno poveća na 45 posto, što je HDZ smanjio na 40 posto, a nova vlast, iako socijaldemokratska, to nije vratila.

Milanović : „Ne pada mi na pamet gurati zemlju u dužničko ropstvo“

zoran_milanovicDan kasnije oglasio se prozvani  premijer Zoran Milanović koji je izjavio da podržava pravo na nezadovoljstvo i prosvjede, ali i poručio da Vlada neće mijenjati smjer te da mu „ne pada na pamet gurati zemlju u dužničko ropstvo“. Podsjetio je da je na HZZ-u evidentirano 365.000 nezaposlenih, ali i ocijenio da osnovni problem nije broj nezaposlenih, nego činjenica da premalo ljudi radi.

Premijer je na sjednici Vlade komentirao situaciju u Croatia Airlinesu. „Molim sve da budu razumni u svojim očekivanjima, ako žele štrajkati neka to rade, ali po pravilima“, rekao je predsjednik Vlade.

Vlada će štititi državnu imovinu, posebno u poduzećima u kojima raspolaže s većinskim ili stopostotnim vlasništvom, poručio je. Ulaskom Hrvatske u EU na snagu stupaju nova pravila unutar kojih više neće biti potkradanja. To vrijedi i za državne kompanije pa i za CA, kazao je Milanović na sjednici Vlade na kojoj je usvojen Prijedlog izmjena Zakona o državnim potporama. Premijer kaže kako Vlada ne želi da se Croatia Airlinesu dogodi ono što se dogodilo drugim aviokompanijama u regiji, koje su, kako je rekao, za jedan pfening prodane Lufthansi.

Podsjetimo, Croatia Airlines i jutros je otkazalo letove jer je više od 50 stjuardesa i stjuarda otišlo na bolovanje. Masovno bolovanje ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je slučajem za doktora Housea. Poručio je kako će uprava Croatia Airlinesa u iduća dva tjedna zamijeniti dio kabinskog osoblja ta dodao da nema odustajanja od plana restrukturiranja Croatie Airlinesa.  (hrt / zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni