Rezultati rada ili politički odstrel – pitanje je sada?

Rezultati rada ili politički odstrel – pitanje je sada?

Ako do smjene i dođe za očekivati je kako će se braniti političkim odstrelom. Jer to je najlakše, a kao i do sada već viđenim primjerima rijetki imaju snage priznati svoje pogreške, nedostatak menadžerskog duha ili sposobnosti upravljanja s ljudima

Žarko Delač

Žarko Delač

Početak kraja ministarske karijere aktualne čelnice Ministarstva znanosti i obrazovanja započet će ovih dana prikupljanjem potpisa u Hrvatskom saboru za njen opoziv. Ne ulazeći u razloge navedene za smjenu, činjenica je da ovaj postupak legitiman i uobičajen u demokratskom društvu. U konačnici, saborsko će glasovanje pokazati koliko je opravdan. Ipak, nameće se pritom drugo pitanje. Naime, ako ministrica preživi glasovanje vrlo brzo slijede parlamentarni izbori nakon kojih ne postoje ni najmanji izgledi za nastavak njenog mandata. Zbog toga će ponovno doći do subjektivnog i političkog utjecaja u provođenju krucijalnih obrazovnih zakona i reformi što je općenito slabost našeg sustava.

Nedostaje nam dugogodišnja strategija i planovi na svim područjima i naravno njihovo provođenje bez obzira na promjene političke opcije na vlasti. Popis tvrtki od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, energetska i prometna strategija, Zakon o obrani i nacionalnoj sigurnosti nisu i ne bi trebali biti od stranačkog ili interesnog lobija. Stoga se će se i nakon dolaska druge ministrice ili ministra ponoviti narodna uzrečica »Sjaši Kurta da uzjaše Murta«. Pojedinačni interesi će ponovno prevladati nad općedruštvenim, što je upravo omogućeno izostankom dugoročnih planova. Tako je moguće u prvom redu nesmetano prilagođavati financijske planove i programe prilagođene vlastitim ili interesima uske skupine osoba.

Od najavljene smjene ne treba ništa očekivati

Na tom je tragu i već zabrinjavajuća devastacije struke i znanja jer je bez ikakvih posljedica moguće i daljnje zapošljavanje uglavnom podobnih i poslušnih. O kvaliteti rada nitko ne vodi računa, a i teško je i provesti valorizaciju kada nema jasno postavljenih ciljeva i očekivanih rezultata. U tom kontekstu od najavljene smjene ministrice ne treba ništa korisno očekivati, ali barem je to neka naznaka kako su predstavnici vlade ipak pod lupom javnosti i saborskih zastupnika. Tek toliko da se totalno ne razbahate i provode svoju volju koja često nema znanstvenog i stručnog uporišta, ali je omogućena famoznom političkom podrškom. I upravo je ta politička podrška postala najznačajniji okvir unutar kojeg se provode sve aktivnosti u javnim i državnim službama i dok ona postoji dužnosnici se previše ne brinu za svoje fotelje.

Hoće li u slučaju aktualne ministrice obrazovanja politička podrška i nadalje biti na njezinoj strani za nju je ovog trenutka važnije nego rezultati njezinog rada i mnogobrojne zamjerke koje joj se kontinuirano upućuju. Ako do smjene i dođe za očekivati je kako će se braniti političkim odstrelom. Jer to je najlakše, a kao i do sada već viđenim primjerima rijetki imaju snage priznati svoje pogreške, nedostatak menadžerskog duha ili sposobnosti upravljanja s ljudima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni