Rezultat tematske sjednice Gradske skupštine – osnivanje povjerenstva za strategiju sporta

Rezultat tematske sjednice Gradske skupštine – osnivanje povjerenstva za strategiju sporta

„Sport u našem gradu krenut će na bolje kada na čelu klubova dođu oni koji žive za sport, a ne od sporta. Ja to neću doživjeti jer je tu sve isprepleteno kao paukova mreža koju je teško razbiti“, slikovit će bio gradonačelnik

Gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj je tematskoj sjednici Gradske skupštine, na kojoj se samo raspravljalo o stanju u zagrebačkom sportu, naveo kako će bazen na Sveticama biti završen do kraja ove godine, a da će se na sljedećoj sjednici 18. lipnja odlučiti o problemima vaterpolskog kluba Mladost, koji je samo jedan u nizu zagrebačkih klubova s minusom u blagajni, dok će se do iduće godine napraviti prijedlog za završetak sjeverne i zapadne tribine na Maksimiru.

„Sport u našem gradu krenut će na bolje kada na čelu klubova dođu oni koji žive za sport, a ne od sporta. Ja to neću doživjeti jer je tu sve isprepleteno kao paukova mreža koju je teško razbiti“, slikovit će bio gradonačelnik koji je najavio kako će uskoro svaki drugi dan svoje jutarnje trčanje obavljati u drugom kvartu, kako bi se popularizirao rekreativni sport.

Predložio je i osnivanje zajedničkog povjerenstva koje bi u konačnici stvorio strategiju razvoja sporta do 2025. godine pošto se trenutno stanje, ali i budući ciljevi ne znaju niti mogu kvalitetno pratiti bez konkretne strategije, iako takva još ne postoji na nacionalnoj razini.

Povjerenstvo bi činili vrhunski sportaši, gradski zastupnici, stručnjaci i predstavnici mjesnih odbora, odnosno zainteresirana sportska javnost, a osnivanje bi trebalo biti realizirano do kraja godine.

Ono što zastupnike posebno smeta je plaćanje Arene, za koju se, kako je kazao Tomislav Stojak (HNS), „ne bi ni znalo da je sportski objekt da se u ovoj godini u njoj nije održalo nekoliko rukometnih utakmica, a sva financiranja za nju idu iz gradskog proračuna za sport“.

Tri izazova u sportu

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) kazao je kako nije zadovoljan s načinom trošenja novca u sportu. „Neki sportski objekti izgledaju kao da je pala bomba na njih, a istovremeno spašavamo Cibonu u kojoj je negdje nestalo 100 milijuna kuna, to se ne može dogoditi u ozbiljnim državama. Sad su i ostali klubovi traže takvu pomoć. Postoje medijska nagađanja da će Dinamo privatizirati, ja to podržavam, no ne slažem se da stadion, u koji smo uložili milijune, završi u privatnom rukama“.

Iz Analize trenutnog stanja u sportu ne vidimo kakvo je sadašnje stanje, a ni koji su nam ciljevi smatra potpredsjednik Skupštine i SDP-ov zastupnik Davor Bernardić. „Je li cilj imati rezultate u vrhunskom sportu sa spoznajom da, kao mala zemlja, nikada nećemo imati klubove kako što su Manchester United ili Real Madrid, ili je cilj omogućiti svakome djetetu da primi loptu ili neki drugi sportski rekvizit bez obzira na debljinu novčanika njihovih roditelja. To je ključni izazov zagrebačkog sporta”, kazao je Bernardić te dodao kako se gradski sport suočava s tri izazova. Pitanje je kako riješiti dugove klubova, kako iskoristiti prazne sportske kapacitete te u konačnici kako što više djece i odraslih uključiti u sport.

Nezadovoljan je što su sa skupštinskog Odbora za sport uputili nadležnim službama u Gradskoj upravi gotovo 50-ak pitanja vezanih uz Analizu zagrebačkog sporta, a dobili su odgovor u tri rečenice da su ih “primili na znanje”. “Kome je stalo? Što je naš cilj?”, upitao je Bernardić.

S jedne strane imamo objekte u lošem stanju, a s druge strane terene koje koristi samo jedan klub. „Što smo tako bogati kada imamo stadion za jedan nogometni klub ili dvoranu za jednu košarkašku momčad, pa Milan i Inter treniraju na istom terenu, a mi ne“, pitao se Tomislav Stojak (HNS) koji je dodao kako još nema planova za gradnju Rukometnog doma o kojem se priča već godinama.

“Kod nas ne postoji svijest da sport može biti gospodarska aktivnosti iz koje se može zarađivati“, napomenuo je Vladimir Ferdelji.

Na ono što Zagreb može biti ponosan, kako smatra pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, su 268 medalja zagrebačkih sportaša u prošloj godini, djelovanje 900 klubova u 70 saveza s 50 tisuća registriranih sportaša, te povećan broj stipendija za talentirane sportaše.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je kako ne vidi razloga za sazivanje tematske sjednice ako je u zagrebačkom sportu sve tako dobro kao što tvrdi pročelnik. Zastupnici su se složili kako analiza trenutnog stanja nije zadovoljavajuća. Samo neke od stvari koje su naveli su potreba za boljom sportskom infrastrukturom s više dvorana, terena i bazena, nužno je potaknuti građanstvo, a pogotovo djecu na rekreaciju, mora im se osigurati dvorane u vrtićima i školama, a ne smije se zaboraviti na osobe s invaliditetom i stariju populaciju.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni