Revolucionarno otkriće iz Japana: “Gladne” bakterije recikliraju plastični otpad

Revolucionarno otkriće iz Japana: “Gladne” bakterije recikliraju plastični otpad

Otkriće bakterije koja može u potpunosti razgraditi PET ambalažu moglo bi uvelike pomoći po pitanju rješavanja svjetskog plastičnog otpada

Svake se godine proizvodi na stotine milijuna tona različite plastične PET ambalaže. PET je polimer kojeg svrstavamo u grupu plastomera jer mu se staklište nalazi iznad sobne temperature. Posjeduje kristalastu nadmolekulnu strukturu. Polietilentereftalat ili Dacron (koje je je zaštićeno ime umjetnog poliesterskoga vlakna) koji je početkom 50-ih 20. stoljeća počela proizvoditi američka tvrtka Du Pont. Nastaje polikondenzacijom etilenglikola i tereftalatne kiseline. Tek djelić plastične ambalaže se uspijeva reciklirati dok se veći dio odvozi na odlagališta ili pluta na površinama oceana. Znanstvenici neprestano ulažu napore kako bi se takvo stanje promijenilo jer onečišćenje plastičnim otpadom ima vrlo negativan utjecaj na sva živa bića. Čini se kako bi se sadašnje stanje moglo uskoro promijeniti zahvaljujući znanstvenicima iz Japana koji su otkrili novu bakteriju koja može u potpunosti razgraditi PET ambalažu u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

Znanstveni tim kojeg predvodi dr. Shoko Yoshida iz Kyota s Instituta za tehnologiju, otkrio su tu bakteriju na 250 uzoraka plastičnih krhotina PET ambalaže. Riječ je o bakteriji koja se hrani plastikom i plastika joj služi kao izvor energije i ugljika. Znanstvenici su izdvojili bakteriju, zatvorili su je u staklenku u kojoj je bio i komad plastičnog otpada. U roku od nekoliko tjedana plastika u staklenci je u potpunosti nestala. Pojela ju je bakterija.

U središtu ovog zdravog apetita za plastiku bilo je par enzima, a pojava mikroba je odgovor na okruženje zasićeno plastikom. Bakterija nazvana Ideonella sakaiensis zapravo reducira otpadni plastični materijal na dva osnovna strukturna bloka: reducira plastiku na dva monomera koji nisu štetni za okoliš a zovu se tereftalna kiselina i etilen-glikol, dvovalentni alkohol, najjednostavniji diol i najprostranjeniji glikol.

U prošlosti su otkrivene gljive koje probavljaju plastiku, no nije ih bilo jednostavno razmnožavati i proizvoditi. Identificiranjem gena za novootkrivenu bakteriju, znanstvenici su dobili novu mogućnost laboratorijske razgradnje plastike, a koja bi trebala dovesti do novog učinkovitijeg recikliranja plastičnog otpada i boljeg gospodarenja plstičnim otpadom širom svijeta.

(Istraživanje je objavljeno u časopisu Science / Pripremila: M. Funda)

—–––

*Objava članka je sufinacirana sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni