Revolucionarna metoda pospješuje zarastanje kostiju

Revolucionarna metoda pospješuje zarastanje kostiju

Znanstvenici predviđaju kako ova tehnologija može biti korisna za različite primjene, među kojima su olakšano liječenje zglobova ili popravak karijesa

Tim istraživača sa Sveučilišta u Michiganu razvio je novu tehniku ​​koja pospješuje zarastanje kostiju pomoću polimernih nanostanica koje ispuštaju mirko RNK molekule (ribonukleinska kiselina). Metoda usmjerava već postojeće stanice na mjestu ozlijede da pospješe zacjeljivanje te se procjenjuje kako bi jednog dana mogla imati velik utjecaj na postupke u regenerativnoj medicini.

Nova studija temelji se na prethodnom istraživanju provedenom još 2011., u kojem su nanovlakna korištena za dovođenje stanica na mjesto ozljeda radi ubrzavanja procesa zacjeljivanja. Novi rad koristi istu ideju, ali umjesto da prevozi strane stanice, pristup se usredotočuje na bolje iskorištavanje stanica koje već postoje na mjestu ozlijede.

Tim je razvio sitne polimerne sfere koje lako mogu probiti stanične stijenke, dovodeći mikro RNK molekule stanicama na mjestu koštane ozlijede. Sfere su osmišljene ne bi li zaštitile molekule tijekom tranzita te se naposljetku razgrađuju na mjestu ozlijede.

U tom trenutku, mikro RNK molekule upućuju stanice domaćina da se prebace na liječenje i izgradnju kosti što značajno pomaže u procesu ozdravljenja. Zaštitne polimerne sfere su projektirane tako da se njihova razgradnja odvija polako te dugoročno ispuštaju mikro RNK molekule, što znači da terapija može trajati mjesec dana ili više.

Metoda ima mnogobrojne prednosti u odnosu postojeće tretmane kojima se vanjskim stanicama nastoji pospješiti zacjeljivanje ozljeda jer su bivale odbačene od stanica domaćina što je dovodilo do pojave tumora.

Nova metoda testirana je na laboratorijskim miševima s osteoporozom, kojima je pomogla u zacjeljivanje kostiju. Znanstvenici predviđaju kako ova tehnologija može biti korisna za različite primjene, među kojima su olakšano liječenje zglobova ili popravak karijesa.

»Nova tehnologija na kojoj smo radili otvara vrata za nove terapije pomoću DNK i RNK u regenerativnoj medicini i povećava mogućnosti liječenja drugih ljudskih bolesti«, rekao je voditelj istraživanja Peter Ma.

Tim će nastaviti s istraživanjima primjenjujući metodu na većim životinjama, naklon čega će uslijediti ocjenjivanje za potencijalnu primjenu na ljudima. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni