Revolucionarna karbonska truba proizvodi bogat i topao zvuk

Revolucionarna karbonska truba proizvodi bogat i topao zvuk

Specifična geometrija dovodi do izuzetno čistog tona, ne postoje problemi korozije s kondenzacijom unutar instrumenta te u konačnici stvara bogat i topao zvuk. Poznati glazbenici poput Arturo Sandovala, Jona Barnesa i Roya Hargrovea navodno su testirali daCarbo trubu i trenutno kreće serijska proizvodnja u tri različite verzije kako bi se zadovoljile individualne potrebe svirača

Švicarska tvrtka koja izrađuje precizne kompozitne dijelove razvila je dio instrumenta koji će, kako kažu, revolucionirati glazbenu industriju.

Nägeli Swiss AG razvila je zvono trube od ugljičnih vlakana pomoću Araldite kompozitne smole koju je proizvela tvrtka Huntsman.

Prednosti korištenja ugljičnih vlakna za puhačke instrumente uključuju mogućnost suzbijanja vibracija u cijevi koje troše energiju. Tvorci instrumenta – inženjeri, akustični dizajneri i glazbenici intenzivno su radili zajedno kako bi razvili trubu i trombon koje bi se trebale lakše svirati, ali i proizvoditi kvalitetniji zvuk.

Vanjski izgled trube važan je za estetiku, a unutrašnji za kvalitetan zvuk. Viskoznost smole pri izradi mora biti pogodna za ubrizgavanje pod temperaturom, dok se vrijeme njezinog otvrdnjavanja treba uzeti u obzir zbog određenog raspona temperature. Zvono „daCarbo“ trube stvoreno je pomoću RTM (Resin Transfer Moulding) tehnologije. Suha vlakna u obliku trake postavljaju se u kalup, nakon čega se smola ubrizgava u zatvoreni i grijani kalup, ona se ubrizgava pri visokom tlaku, a nakon ciklusa otvrdnjavanja proces je završen.

Još jedna specifičnost je geometrija zvona, koje je povezano U-zavojem s metalnim ventilom mehanizma. Ova geometrija rezultat je prethodnog procesa otvrdnjavanja zbog čega se mora razviti odgovarajući proces.

Prednost takvih instrumenata je u mjerljivom i dokazanom manjem trošenju energije puhanja koja je potrebna za stvaranje zvuka. Zbog visoke krutosti ploče s instrumentima i dobrim prigušenim svojstvima kompozitnih materijala, postotak nezvučnih vibracija je smanjen. Testovi su navodno pokazali da instrumenti odgovaraju obilježju tona tipične konvencionalne trube i rado su prihvaćeni u profesionalnim orkestrima.

Međutim, „daCarbo“ truba nudi brojne druge prednosti. Specifična geometrija dovodi do izuzetno čistog tona, proizvodnja je za razliku od ručne izrade puhačkih instrumenata u velikoj mjeri automatizirana pružajući konstantnu kvalitetu, ne postoje problemi korozije s kondenzacijom unutar instrumenta te u konačnici stvara bogat i topao zvuk. Poznati glazbenici poput Arturo Sandovala, Jona Barnesa i Roya Hargrovea navodno su testirali daCarbo trubu i trenutno kreće serijska proizvodnja u tri različite verzije kako bi se zadovoljile individualne potrebe svirača. (Izvor: britishplastics.co.uk)