Revolucionarna ideja: Internetska veza temeljena na LED žarulji

Revolucionarna ideja: Internetska veza temeljena na LED žarulji

Foto: http://purelifi.com

Ovakva je veza mnogo brža od većine standardnih bežičnih veza i znatno je sigurnija. Oslanja se na svjetlo za prijenos podataka, što znači da korisnik mora biti u prostoriji s uređajem i Li-Fi usmjerivačem, što sprječava praćenje i prisluškivanja

Tijekom TED-ove konferencije u 2011. godini u Škotskoj, profesor Harald Haas otkrio je revolucionarnu ideju – bežični internet koji radi samo na temelju LED žarulje. Tada je taj “Li-Fi” koncept bio jednostavno dobra ideja, ali sada, oko četiri godine kasnije, profesor Haas je predstavio prototip u izradi. Ako ovaj izum oživi sve što će nam trebati za internetski priključak su žarulja i solarne ćelije.

Suradnja Sveučilišta u Edinburghu i tvrtke pureLiFi posljednjih četiri godine rezultirala je stvaranjem internet povezanosti na temelju Li-Fi usmjerivača (eng. Router), što bi sigurno revolucioniralo način na koji se većina stanovništva priključuje na mrežu.

Li-Fi bi osigurao da solarne kuće, potrošačke naprave i internetski uređaji napajaju energijom te istovremeno primaju podatke s Li-Fi sustava.

Li-Fi prototip se oslanja na solarnu energiju za napajanje internetske veze, tako da LED izvor svjetla u paru sa solarnima pločama postaje potpuno funkcionalan odašiljač i prijemnik za siguran i brz prijenos podataka. Umjesto da se oslanja na fiksni kabel ili radio valove koji se lako prekidaju, Li-Fi koristi gotovo nemjerljiv bljesak LED svjetla za prijenos podataka.

Mnogo je brži od većine standardnih bežičnih veza veza i znatno je sigurniji. Oslanja se na svjetlo za prijenos podataka, što znači da korisnik mora biti u prostoriji s uređajem i Li-Fi usmjerivačem, što sprječava praćenje i prisluškivanja.

Osim rasprostranjenog pristupa internetu, Li-Fi može pomoći u osiguravanju sustava poput pametnih gradskih mreža i povezivanja uređaja putem interneta u pametne domove budućnosti.

»Ovaj sustav nudi šire mogućnosti za transformaciju globalnih komunikacija na način da ubrzava proces dovođenja interneta do udaljenih i siromašnijih regija, što je do sada bilo neostvarivo zbog nedostatka infrastrukture i ulaganja«, rekao je Tom Higgison, koji sudjeluje u razvoju ovog rješenja te najavljuje suradnju s industrijskim partnerima kako bi pomogli dovesti Li-Fi ruter do komercijalne publike. (I. C.)