Revitalizacija zaboravljenih javnih govornica

Revitalizacija zaboravljenih javnih govornica

U svijetu je nekoliko primjera gdje javne govornice doživljavaju transformaciju te nude Wi-Fi, kupnju karata za javni prijevoz i drugih usluga, a mogu služiti i kao oglasni prostor

Javne govornice danas uglavnom služe kao podsjetnik na neka prošla vremena, a većina ih više ne koristi. Devedesetih ih u Hrvatskoj bilo čak 10.000, a danas ih je ostalo upola manje. No ipak je s njih prošle godine obavljeno 350 tisuća poziva u odnosu na prije 15 godina, kada je bilo čak tri milijuna uspostavljenih veza.

U Zagrebu ih najviše, oko 300-tinjak, danas ima na području od Glavnog željezničkog kolodvora, Trga bana Josipa Jelačića i na pravcu prema Sljemenu, a ravnomjerno su raspoređene tako da na svakih petstotinjak metara ima najmanje dvije govornice, dok su najviše u uporabi one u blizini gradskih trgova, kolodvora i bolnica.

U HT-u ističu kako se broj govornica svake godine smanjuje i zbog učestalog vandalizma, no napominju da ih ne planiraju potpuno ukloniti s javnih površina.

S namjerom da povećaju njihovo korištenje u Hrvatskom Telekomu namjeravaju modernizirati govornice pa bi tako neke od njih trebale čak dobiti i Wi-Fi.

“Hrvatski Telekom već neko vrijeme razmatra moguća rješenja za transformaciju telefonskih govornica. U svijetu je nekoliko primjera gdje doživljavaju transformaciju te nude Wi-Fi, kupnju karata za javni prijevoz i drugih usluga, a mogu služiti i kao oglasni prostor”, naglasili su u svom priopćenju.

Ne otkrivaju vremenski rok u kojem planiraju nadogradnju, a navode slične uspješne primjere revitalizacije u govornicama u New Yorku i Bakuu u Azerbajdžanu. (rtl.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni