Resnik i spalionica u fokusu gradskih zastupnika

Resnik i spalionica u fokusu gradskih zastupnika

Zastupnici su ponovno aktualizirali pitanje Resnika, odnosno spalionice. Andriju Mikulića (HDZ) zanimalo je kako će se riješiti pitanje s 350 000 tona mulja od otpadnih voda te je zatražio odgovor u čijem su vlasništvu parcele na kojima se planira izgradnja budućeg Centra za gospodarenje otpadom. Mikulić se dotaknuo i nedavnih radova na izgradnji vodovoda za neka kućanstva u Resniku te je istaknuo kako se stječe dojam da se to radi kako bi se na neki način pridobilo stanovništvo za spalionicu.

„U drugoj polovici lipnja dali ste izjavu za jedan portal da oni koji su ispunili uvjete za odlazak u mirovinu moraju u nju otići bez obzira o kome se radi. „Moramo reda napraviti“, tako ste rekli. Mene zanima što je onda s ravnateljem psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, koji ima 67 godina i zadovoljava sve uvjete da ode u mirovinu, a nedavno mu je produžen ugovor na 6 mjeseci“, pitao je na početku aktualnog sata 16. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zastupnik Pere Semren (HDZ).

„Nije se radila nikakva iznimka, nego kad se završe odjeli onda će ravnatelj ići u zasluženu mirovinu. On je sve zaslužio, riječ je o vrhunskom stručnjaku, a kad ode u mirovinu potruditi ću se da bude blizu mene“, odrešit je bio Bandić.

Zastupnici su ponovno aktualizirali pitanje Resnika, odnosno spalionice. Andriju Mikulića (HDZ) zanimalo je kako će se riješiti pitanje s 350 000 tona mulja od otpadnih voda te je zatražio odgovor u čijem su vlasništvu parcele na kojima se planira izgradnja budućeg Centra za gospodarenje otpadom. Mikulić se dotaknuo i nedavnih radova na izgradnji vodovoda za neka kućanstva u Resniku te je istaknuo kako se stječe dojam da se to radi kako bi se na neki način pridobilo stanovništvo za spalionicu. Istaknuo je kako se Vijeće Gradske četvrti Pešćenica-Žitnjak negativno očitovalo o izgradnji spalionice u Resniku. „Bio sam u Resniku prije četiri, pet dana kada smo započeli radove na izgradnji 5,5 kilometara vodovoda za 290 kućanstava. Da li se to poklopilo s time da smo 2006. godine odlučili da će u Resniku biti spalionica, možda i jest. No, prioritet je da radimo vodovod tamo gdje ga nema. Zašto pitanje gospodarenja otpadom niste riješili od 1990. do 2000. godine? Zašto ja to nisam riješio u posljednjih 14 godina? Nisam, ali hoću“, najavio je Bandić i istaknuo kako mišljenje vijeća Gradske četvrti Pešćenica-Žitnjak ne obvezuje gradonačelnika u donošenju odluka. Bandić je rekao kako će Grad kupiti onoliko kvadrata koliko bude potrebno da se tamo izgradi Centar za gospodarenje otpadom.

Davora Bernardića (SDP) je zanimalo kada će započeti odvojeno prikupljanje otpada s obzirom da je već odavno krenula kampanja „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“. „Vi pokušavate prodati najjeftinije političke floskule, to ne zaslužuje ni da se nazove lažima“, oštar je bio Bandić aludirajući na nedavno održanu konferenciju za medije, koju je organizirao SDP i na kojoj je rečeno kako je Grad Zagreb prodao zemljište u Sesvetama za 80 eura po kvadratu, dok je istovremeno kupovao zemljište u Sesvetama po 300 eura po kvadratu. „Pročelnica je zatražila tri procjene za zemljište, koje smo kupovali. Kada vi budete gradonačelnik Zagreba, a to će biti kada ja umrem, tada ćete morati sve konzultirati“, odgovorio je Bandić ne dajući pritom odgovor o početku odvojenog prikupljanja otpada. Bernardić je u replici ponovno zatražio odgovor o odvojenom prikupljanju otpada. U svom odgvoru Bandić je podsjetio Bernardića kako je SDP bio protiv probijanja Branimirove ulice te kako je taj problem Bernardić tada nazvao crvuljak. „Dobro je da postoji snimka. Nemojte to raditi, izjaviti tako nešto o zemljištu bez ijednoga dokaza. Znate tko je tako radio?“, pitao je Bandić Bernardića i odgovorio kako će se pitanje odvojenog prikupljanja otpada riještiti, kao i pitanje gospodarenja otpadom i sanacije Jakuševca.

„Pod cijenu života neću odustati od toga da više nikada ne dijelimo ono što nismo zaradili“bandic

Margareta Mađerić (HDZ) rekla je kako nije dobila odgovor na postavljeno pitanje s prošle sjednice Gradske skupštine kada je tražila odgovor na temelju čega je raspisan natječaj za radno mjesto višeg savjetnika ravnatelja u Gradskom kazalištu Gavella, koji je raspisao donedavni ravnatelj tog kazališta Darko Stazić.Zanimalo ju je i kada će biti potpisan novi kolektivni ugovor za djelatnike gradskih ustanova u kulturi. „Odgovor o natječaju za Gavellu smo stavili na zastupničke klupe. Druga je stvar da li ste vi zadovoljno odgovorom. Što se tiče smanjenja plaća za gradske djelatnike u kulturi, podsjetiti ću da je Gradska skupština donijela Zaključak o izmjeni koeficijenata za plaće gradskih službenika. Pod cijenu života neću odustati od toga da više nikada ne dijelimo ono što nismo zaradili. Reći ćete da sam mazohist, ali to će pozdraviti Zagrepčani i Zagrepčanke. Drugo, pregovori sa sindikatima su završeni. Neću dopustiti da se honorira nerad. Kad to riješimo biti ćemo Švicarska, Japan“, rekao je Bandić.

„Nisam zadovoljna s odgovorom koji sam dobila u svezi novog radnog mjesta u Gavelli. Neprimjereno je da se otvara novo radno mjesto. Podsjetila bi na vašu odluku o zabrani zapošljavanja u gradskim ustanovama“, replicirala je Mađerić i dodala kako je neprimjereno da kulturnjaci imaju manju plaću od ostalih gradskih službenika, koji imaju istu stručnu spremu. „Skupština nije smanjila plaću djelatnicima u kulturi, nego niste potpisali kolektivni ugovor. Mi smo smanjili plaće samo gradskim službenicima“, istaknula je Mađerić. Bandić je odgvorio kako predstavnici ustanova u kulturi nisu htjeli prihvatiti kolektivni ugovor. „Jedini u Hrvatskoj imamo hrabrost napraviti ovo i smanjiti plaće“, zaključio je Bandić.

stadion maksimirObnoviti će se istočna i zapadna tribina stadiona Maksimir

Alen Ostojić (HSLS) dao je prijedlog da se ulože sredstva u kompleks Grada mladih, kako bi se ti objekti stavili u funkciju za Univerzijadu 2016. godine. Također je predložio da se Vladi Gotovcu, hrvatskom političaru podignu spomen ploče na mjestima gdje je održao svoje čuvene govore u 90-im godinama. Bandić je odgovorio kako će se razmotriti pitanje uređenja kompleksa oko Grada mladih, a u svezi spomen ploča Vladi Gotovcu istaknuo je kako su o toj mogućnosti razgovarali s udovicom Gotovca, Simonom Gotovca.

Nenada Matića (HSS) zanimalo je što će biti s obnovom stadiona Maksimir. On je predložio objedinjavanje vrhunskih zagrebačkih sportskih klubova u jedan kolektiv, kojim bi upravljao vrhunski menadžment. Bandić je u odgovoru na pitanje zastupnika Matića najavio kako će se pokriti istočna i zapadna tribina stadiona Maksimir. Istaknuo je kako su jedni od prioriteta i tramvajska pruga do Zračne luke Zagreb te izgradnja žićare na Sljemenu. „Tako da ne možemo obnoviti cijeli stadion, sve ostalo bilo bi megalomanija. To je moj najveći poraz, zato jer ga ja nisam projektirao. Ono što sam započeo to ću i završiti“, naglasio je Bandić i dodao kako se odustalo i od potpune obnove Doma sportova i spajanja tog dijela s Trgom Franje Tuđmana. No, naglasio je kako će se obnoviti krov Doma sportova za Univerzijadu.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni