Reporteri bez granica: Ubijen čak 61 novinar

Reporteri bez granica: Ubijen čak 61 novinar

Prema podacima udruge Reporteri bez granica (RSF), u dosadašnjem dijelu tekuće godine u svijetu je ubijen 61 novinar, koliko ih je poginulo u čitavoj 2014. Najviše ih je ubijeno u Iraku (11), Francuskoj (osmero), Južnom Sudanu i Siriji (po šestero).

U 2015. je također ubijeno ukupno 18 građana- novinara (citizen- journalist) i ‘nezitena’, odnosno građana koji nisu profesionalni novinari no aktivno su uključeni u online zajednicu. Također, prema podacima RSF-a u ovoj je godini zatvoreno 149 novinara i 165 ‘netizena’. Kako su izvjestili Reporteri bez granica militanti Islamske države pogubili su najmanje 13 od 48 novinara koje su oteli u Mosulu od 2014. godine, kada su preuzeli kontrolu nad drugim po veličini gradom u Iraku.

Reporteri bez granica i njihovi irački partneri Journalistic Freedoms Observatory naveli su u izvješću kako je Mosul postao ‘groblje informativne slobode’. “U Mosulu se otkriva strašna svakodnevnica novinara otkako je Islamska država zauzela grad te spremnost na apsolutnu kontrolu infomacija”, rekla je Alexandra El Khazen. Osim što je najmanje 13 novinara pogubljeno, neki su oslobođeni, a sudbina deset novainara koji su u zarobljeništvu Islamske države još je uvijek nepoznata. (hnd)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni