Renewaball reciklira istrošene teniske loptice i pretvara ih u nove

Renewaball reciklira istrošene teniske loptice i pretvara ih u nove

(Foto: Renewaball)

Nizozemski tenisači svake godine iskoriste 5,5 milijuna loptica. Samo tri posto njih se reciklira. Ostatak završava u spalionici ili nestaje u okolišu, gdje se odbačeni plastični i gumeni proizvodi postupno razgrađuju. Što ako bi se sve te stare loptice ponovno iskoristile za izradu novih? Upravo je s tom idejom prošle godine pokrenuta razvojna tvrtka Renewaball.

Direktorica Renewballa Hélène Hoogeboom je razgovoru za Innovation Origins ustvrdila kako oni proizvode prvu ekološki održive loptice za tenis i padel na svijetu.

Oni u posebnim spremnicima prikupljaju potrošene (ćelave) loptice po teniskim klubovima diljem Europe. Zatim odvajaju gumu od filca, koji prodaju, između ostalog, industriji namještaja. Gumu ponovno koriste za izradu Renewaballs loptica. Na one koje su napravljene od ovčje vune iz Norveške i Engleske stavljaju sto posto biorazgradiv filc.

“Naše padel loptice traju dulje jer koristimo isti filc koji koristimo za teniske loptice. To ih čini održivijima za igru”, ističe Hoogeboom.

“Obična teniska loptica prijeđe i do 80.000 kilometara da bi bila napravljena. Filc dolazi s Novog Zelanda, zatim ide u Aziju i onda ga još treba transportirati u Europu. Mi sve proizvodimo lokalno. To mora biti budućnost. Naš krajnji cilj je učiniti teniske i padel loptice održivima. Naše loptice moraju postati standard za tenis i padel kako bi svi igrali s tim “lopticama dobrim za klimu” umjesto da ljudi koriste loptice koje završe na odlagalištima”, zaključuje Hoogeboom.

Pripremio: B. Jagačić (Izvor: Innovation Origins)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni