René Pronk: Hrvatske ljepote kroz objektiv jednog Nizozemca

René Pronk: Hrvatske ljepote kroz objektiv jednog Nizozemca

Ove subote (23. siječnja) u 19 sati u Šumskom Bistrou u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu bit će otvorena prva izložba u nizu koja je pripremljena za Zagrepčane s ciljem da Šumski Bistro postane mjesto koje se ne vezuje isključivo uz vegetarijansku kuhinju, već i uz razne aspekte umjetnosti.

Čast da se prvi predstavi u ovom zanimljivom ambijentu ima René Pronk (1971), akademski fotograf koji je svoje znanje iskovao na Umjetničkoj akademiji u Sint Niklaasu u Belgiji, što je poprilično zanimljiv rasplet situacije za jednog Nizozemca koji je 20 godina radio kao socijalni radnik. René se sa svojom suprugom i sinom 2013. godine doselio u Hrvatsku, ni manje ni više nego u park prirode Žumberak, točnije u maleno selo Gorniki Vivodinski. Tamo je René sa svojom obitelji njegovao način života kojim su živjeli naši stari, pokušavajući razviti ekološki samoodrživi seoski turizam. Osim zanimacija poput brige za svoje vrtove i staklenike, René radi kao koordinator jedne Nizozemske zaklade koja pomaže ljudima iz nekih od najnerazvijenijih i najsiromašnijih krajeva Hrvatske.

Kroz cijelu tu priču, René nije mogao ne primijetiti hrvatske ljepote, te se odmaknuo od crno-bijelih portreta koji su mu bili prva ljubav u fotografiji i prešao na fotografiranje krajolika. Ovaj zaljubljenik u naše prirodne raznolikosti i pejzaže nerijetko ustaje rano i hvata prvo dnevno svjetlo, kako bi na svojim fotografijama predstavio Hrvatsku u najljepšem mogućem izdanju.

Dok René priprema svoju prvu veliku izložbu pejzaža Žumberačkog područja u Njemačkoj, posjetitelji će dio toga imati prilike vidjeti u svom gradu u u subotu.

Nakon otvorenja izložbe, u Šumskom Bistrou se prebacuju s fotografije na glazbu. Glazbeno »zagrijavanje« počinje u 21 sat, a za DJ pultom će se izmijeniti čak tri majstora. Dečki se među sobom nisu mogli dogovoriti koji bi prvi, pa su organizatori zaključili da mixeta ipak ima dovoljno gumbića za svu trojicu… U glavnoj ulozi Flaneur. s kojim će back to back vrtiti hrwoE i Oberön. Formula za spektakl. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni