Renato Petek: Dio umirovljenika ostaje bez “socijalnog” pokaza

Renato Petek: Dio umirovljenika ostaje bez “socijalnog” pokaza

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) upozorava da je u prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, a koji je prošao prvo čitanje znatno smanjena stavka za socijalnu mjeru ZET-ovih besplatnih godišnjih karata za umirovljenike.

Umjesto ovogodišnjih 82 milijuna kuna za tu je namjenu u novom proračunu predviđeno 37,5 milijuna kuna, odnosno čak 45 milijuna kuna manje.

Do sada je sukladno odluci o socijalnoj skrbi bilo utvrđeno da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno. Također, tu su mjeru koristile i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno, korisnici pomoći za uzdržavanje nesposobni za rad i privređivanje, kao i osobe kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.

Petek je od Gradske uprave zatražio odgovor zbog čega je iznos po toj stavci toliko smanjen. Odgovor je stigao iz Gradskog ureda za financije: … »S obzirom da su za realizaciju ove mjere potrebna značajna sredstva, pristupilo se reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza.«

Drugim riječima, kaže Petek, ova se socijalna mjera ukida, a predložit će se, neka nova, za koju će biti dovoljno manje od polovine dosadašnjeg novca.

»Ostaje vidjeti koliko će umirovljenika grada Zagreba od 1.1.2018. izgubiti pravo na besplatne godišnje karte ZET-a, koji bi uz Velesajam, trebao uskoro biti izdvojen iz Zagrebačkog holdinga. A do tada se tijekom Adventa vozite besplatno!«, poručuje Renato Petek. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni